BUX
38998

"Nyilvánvalóan veszélyzónában vagyunk"

Fennáll a veszélye egy újabb gazdasági világválságnak, s ez összefügg azzal, hogy Európában és az Egyesült Államokban gyenge a vezetés - mondta a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) főtitkára egy vasárnapi osztrák lapnak adott interjúban.

MTI-Eco, 2011. augusztus 21. vasárnap, 12:41

"Nyilvánvalóan veszélyzónában vagyunk" - jelentette ki Pascal Lamy a Die Pressének egy új válság lehetőségét firtató kérdésére.

A pénzügyi piacoknak szükségül van politikai tájékozódási pontokra - fejtette ki az Ausztriában tartózkodó Lamy. Ehelyett azt tapasztalják a piacok, hogy az Egyesült Államokban hónapok óta ideológiai vita zajlik a takarékossági csomagról, s hogy az Európai Unió túl későn és túl gyengén reagál az adósságválságra - mondta.

Lamy szerint egy eurókötvény bevezetése segíthetne az európai adósságválság elhárításában, de kötelező költségvetési fegyelemmel együtt. Rámutatott, hogy a Stabilitási Paktum is magában foglalja a kohéziós alapból nyerhető források befagyasztásának lehetőségét a maastrichti kritériumok megsértése esetén, de a tagállamok soha nem éltek ezzel a szankcióval. Lamy úgy vélte, az Európai Bizottságnak életbe kellett volna léptetnie ezt a rendelkezést. "De az EU csak az elméletben nemzetek feletti és nem a gyakorlatban" - tette hozzá.

A WTO-főtitkár úgy látja, bizonyos értelemben összedőlt az az intézményi modell az EU-ban, "hogy a nemzeti válaszok egyfajta keverékéből állítsák össze az európai válaszokat". Nehezményezte, hogy az EU-n belül gyengült az Európai Bizottság súlya, s a Lisszaboni Szerződéssel olyan intézményi szerkezetet hoztak létre a tagállamok, amelyben "továbbra sem tudni, kit kell felhívnia annak, aki az EU-val akar beszélni".