Az Alacsony Dúsítású Urán (LEU) Bankot a kelet-kazahsztáni Uszty-Kamenogorszkban, a Kazatomprom kazah atomenergetikai vállalathoz tartozó ulbai kohászati művek területén hozták létre. A bankban 90 tonna alacsony dúsítású, atomerőművi fűtőanyagnak alkalmas urántartalékot halmoznak fel, és ebből a NAÜ tagállamai vásárolhatnak, ha váratlan piaci zavarok miatt máshol nem tudják beszerezni az atomreaktorok működtetéséhez szükséges uránt.

Egyes országok, mint például Irán, azt állítják, hogy szükségük van urándúsításhoz szükséges létesítményekre, mert így tudják biztosítani az atomerőműveiket működtető üzemanyag stabil kínálatát. A LEU Bank létrehozását éppen az a gondolat vezérelte, hogy elérhetővé tegyék a nukleáris fűtőanyagot mindenki számára, ne épüljenek újabb országokban urándúsító létesítmények.

Oroszország már 2010 óta üzemeltet egy hasonló uránbankot, de a Kazahsztánban létrehozott tároló az első olyan, amelyet teljes egészében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség birtokol és irányít. (Újra áramot termelhet Csernobil)

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség uránbankjának befogadásával Kazahsztán ismét hozzájárult az atomfegyverek elterjedését akadályozó rendszer erősítéséhez - hangoztatta Nurszultán Nazarbajev kazah elnök a kedden Asztanában tartott ünnepségen, amelyen átadta az uránbank jelképes kulcsait Amano Jukijának, a NAÜ vezetőjének.

Az ENSZ szakosított szervezete közölte: hamarosan megkezdi az alacsony dúsítású urán vásárlását, hogy jövőre fel tudja tölteni a bank készleteit. A 90 tonna alacsony dúsítású urán arra elegendő, hogy egy nagyobb város energiaszükségletét három évre ellássa.

A 150 millió dolláros projektet az Egyesült Államok, az Európai Unió, az Egyesült Arab Emírségek, Norvégia, Kuvait, Kazahsztán és Nukleáris Fenyegetés Elleni Kezdeményezés (NTI) nevű, washingtoni székhelyű nonprofit szervezet finanszírozta.