Lengyelországban az élelmiszer-áruházak egy része nem csupán csökkenti a nyitvatartási időt, hanem a nap folyamán legalább egyszer egy órára meg is szakítja nyitva tartását - derül ki a Business Insider Polska beszámolójából. Az új munkarendet már bevezette a legnagyobb élelmiszer-kereskedelmi lánc, a Biedronka, és rövidesen az Aldi is követheti példáját.

A döntés mögött mi más lehetne, mint a koronavírus-járvány elleni védekezés. Ezekben a munkaszüneti órákban fertőtlenítik a dolgozókat és a vásárlókat, akik éppen ott vannak. A Biedronkánál 13:30 és 14:30 között zárnak be, a dolgozókat minden poszton felváltják. Az alkalmazottak olyan csoportokban dolgoznak, amelyek nem érintkeznek egymással. Ezt a módszert tévécsatornáknál is alkalmazzák.

Korábban már döntöttek arról, hogy pénztárosok kesztyűben és plexi fal mögött dolgozzanak és földön felfestett vonal mutatja a következő vásárló ajánlott helyét. A boltok nagy része Lengyelországban is csökkentette a nyitvatartás időt: a Biedronkánál ez reggel 8-tól este 8-ig tart, a Lidl 21 óráig tart nyitva. Az Aldi Magyarországon is rövidített.