Nyolc éve nem történt ilyen a szomszédban

Nyolcéves emelkedést követően 2016 harmadik negyedévében először csökkent év/év alapon Horvátország államadóssága - jelentette a horvát nemzeti bank kedden.
MTI, 2017. január 3. kedd, 12:34
Fotó: Reuters

Az eladósodottság a GDP 85 százalékán állt 2016 szeptember végén, míg egy évvel korábban, 2015 harmadik negyedévének végén az eladósodottság mértéke még 86,7 százalék volt.

A 2008-as pénzügyi válságot követő időszakban ez az első eset, amikor a harmadik negyedévi adatokat összehasonlítva a mutató csökkent - áll a horvát kereskedelmi kamara elemzésében. Az államadósság mértéke havi szinten immár hetedik hónapja csökken.

Boris Vujcic jegybankelnök decemberben úgy nyilatkozott, hogy ha az államadóság a GDP 83,5 százalékára csökken, az kivezetheti Horvátországot a túlzottdeficit-eljárásból.

Az államadósság külső és belső aránya egyaránt kedvezően alakult, a gazdaság külső finanszírozási aránya egy év alatt 40,8 százalékról 38 százalékra esett, és ez mérsékli az adósságban rejlő devizakockázatot. Az elemzés szerint a javuló számok tükrében az ország hitelminősítése is javulhat.

HOZZÁSZÓLÁSOK