Nyolc hónapja nem történt ilyen az USA-ban, mint most

Nyolchavi mélypontot ért el júliusban a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban - derült ki a Michigan Egyetem szokásos havi felméréséből, amelynek végleges eredményét pénteken tették közzé.
Szepesi Anita, 2017. július 28. péntek, 16:47
Fotó: MTI/EPA

Júliusban a fogyasztói hangulatindex az utóbbi nyolc hónap legalacsonyabb szintjére, 93,4 pontra csökkent a júniusi 95,1 pontról.
Elemzők 93,1 pontos végleges értéket vártak júliusra - írta az MTI.

Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója a júniusi 83,9 pontról 80,5 pontra csökkent júliusban, a jelenlegi helyzetet tükröző almutató pedig 112,5 pontról 113,4 pontra emelkedett.

Az egyéves időtávú inflációs várakozás júliusban is a júniusi 2,6 százalékos szinten maradt, az 5-10 éves inflációs várakozás pedig a júniusi 2,5 százalékos szint után júliusban 2,6 százalék volt.

A Michigan hangulatindex a Conference Board gazdaságkutató intézet indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felméréskor legalább ötszáz embert kérdeznek meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK