Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az abc első betűjét felhasználva Alex névre keresztelték azt a hurrikánt, amely az Atlanti-óceán térségében kialakult - jelentette a BBC. Az év első hónapjában rendkívül szokatlan ez az időjárási jelenség, ami azt illeti utoljára 1938-ban csapott ilyen forgószél ebben a térségben.

A ritkaság további bizonyítéka, hogy a meteorológiai feljegyzések készítésének 1851-es kezdete óta mindössze négy januári hurrikánt jegyeztek fel a statisztikusok. A szakértők figyelmeztették az Azori-szigetek lakóit, hogy Alex éppen feléjük tart, 140 kilométer/órás széllökésekkel színezve közeledését.

A térségben élőknek 18 méter (hat emelet) magas hullámokra kell számítaniuk és azzal is számolniuk kell, hogy a szél 160 kilométer/órára gyorsul.

Ezzel egyidejűleg a világ másik végén, a Csendes-óceán térségében hasonló trópusi vihar, tájfun formálódott, amely a Pali nevet kapta. A tájfunok kialakulása is ritka jelenség az év elején.

A szakértők az El Nino időjárási anomáliát teszik felelőssé a viharokért. Ezt a Csendes-óceán egyenlítői részének túlzott felmelegedése okozza. Az El Nino a világ egyes részei rendkívüli szárazságot, máshol különlegesen csapadékos időt okoz. A trópusi forgószelek létrejötte a tenger szokatlanul erős felmelegedésére vezethető vissza.

Az 1950 óta feljegyzett El Nino jelenségek közül az 2015-2016-os az egyike a legforróbbaknak.