Nyomasztó a szlovák költségvetés hiánya

A szlovák költségvetés hiánya az első hét hónapban 914,44 millió euró volt, majdnem 45-ször nagyobb az egy évvel korábbi, euróra átszámított 20,39 milliónál,
NAPI, 2009. augusztus 3. hétfő, 14:17
Fotó:

A szlovák pénzügyminisztérium beszámolója szerint a költségvetési deficit 45-szörösére ugrása mellett a bevételek éves bázison 6,4 százalékkal 5,799 milliárd euróra csökkentek, a kiadások viszont 8 százalékkal 6,714 milliárd euróra nőttek. Az egész évi hiányterv 1,009 milliárd euró - írta az MTI-Eco.

A gazdaság visszaesése miatt a szlovák államháztartás hiánya az idén várhatóan eléri a hazai össztermék (GDP) 6 százalékát, ami a kétszerese a korábban tervezettnek, ám a kormány eddig nem sok erőfeszítést tett a kiadások lefaragására és a szükséges reformok bevezetésére - írta a múlt héten a Financial Times, amely szerint a szlovák pénzügyminiszter nem zárja ki az adóemelések lehetőségét sem.

A szlovák gazdaság teljes mértékben az exporttól - mindenekelőtt a német exporttól - függ. A brit gazdasági lap felidézte, hogy az előrejelzések kezdetben még erre az évre is robusztus, 6,5 százalékos GDP-növekedést valószínűsítettek Szlovákiában, most már azonban a pénzügyminisztérium 6,2 százalékos visszaesést jósol, és jövőre is csak vérszegény, fél százalékos növekedésre számít.

A jelenlegi gyors gazdasági visszaesés okai ugyanazok, amelyek még 2007-ben is 10,4 százalékos, rekord ütemű GDP-növekedést generáltak: az elektronika köré csoportosuló, exportra dolgozó iparágak és a német, francia és dél-koreai autógyárak, amelyek révén Szlovákia a legnagyobb európai autógyártó ország lett egy lakosra számolva.

HOZZÁSZÓLÁSOK