"Ez nagyon komoly dolog. Ez azt jelenti, hogy immár két, egymástól függetlenül működő hatóság jutott arra a megállapításra, hogy megalapozott a gyanú ahhoz, hogy hivatalos vizsgálat induljon a kormányzó ellen" -  mondta el Edgardo Roman, a Puerto Ricó-i ügyvédi kamara elnöke az AP-nek. A hivatalban lévő kormányzó ellen korábban még nem indult ilyen hivatalos vizsgálat. Az ügy egy szenátort is érint, továbbá a kormányzó kabinetfőnöke, Antonio Luis Pabón is érintett az ügyben.

Vázquez szóvivője mindössze annyit reagált az AP-nek, hogy a kormányzó korábban már állást foglalt a témában, és úgy véli, hogy "megbundázott" bosszúhadjárat folyik ellene.

Az ügy a szigetet sújtó erős földrengések utáni segélyszállítmányokkal kapcsolatos, de a hírügynökség jelentéséből nem derül ki pontosan, hogy mi a vád a kormányzó ellen. Az igazságügyi minisztériumi vizsgálat közben a tárca két egymást követő vezetője is távozott posztjáról.

Puerto Rico az Egyesült Államok társult állama, és novemberben a szigeten is általános választást tartanak. Vázquez augusztusban méreti meg magát a Haladó Új Párt előválasztásán, hogy ősszel ő lehessen ismét a párt kormányzójelöltje.

Vázquez tavaly lett kormányzó, miután elődje lemondott hivataláról, mert hatalmas botrány robbant ki, amikor kiderült, hogy egy üzenetküldő alkalmazáson kollégáival alpári hangvételű, nőgyűlölő és homofób üzeneteket küldözgettek egymásnak, és a Maria hurrikán áldozatain viccelődtek. Mielőtt kormányzó lett, Vázquez volt az igazságügyi miniszter.