Bosznia rendőrfőnöke, Dragan Lukac bejelentette: nyomozást indítanak, hogy kiderítsék: elsikkasztották, vagy csak rosszul használták fel az árvizek megelőzésére szánt alapot - jelentette a BIRN. A kutatás elsősorban a mezőgazdasági és vízgazdálkodási minisztériumra és a polgári védelemre koncentrál. A köztársaság másik felét alkotó szerb entitás miniszterelnöke, Zeljka Cvijanovics már a napokban úgy nyilatkozott, hogy a katasztrófát ugyan nem lehetett volna megakadályozni, de a károkat jelentősen csökkenteni lehetett volna, ha az illetékes szervek szabályszerűen látják el feladatukat.

Az elmúlt két évben a föderáció 18 millió eurót elvett az árvízvédelemre képzett alapból, ebből ez év elején 8 milliót visszaadott, a többi kölcsönként a költségvetésben maradt. A szövetségi számvevőszék jelentése szerint a vízdíjakból begyűjtött pénznek csak 25 százalékát fordították árvízvédelemre, az ezért felelős szervezetek és intézmények megosztottak voltak, tevékenységüket képtelenek voltak koordinálni.

A még nem teljes adatok szerint Boszniában mintegy 950 ezer embert kényszerült otthona elhagyására az árvizek miatt, 20 ezer házat öntött el a víz és több mint 100 ezret károsított, 40 ezer embert kellett evakuálni.