Nyugati szankciók? Jót röhögtek a markukba az oroszok

Az Oroszország elleni nyugati szankciók kétélű fegyvernek bizonyultak, ugyanis a korlátozások miatt háttérbe szorult európai exportcégek helyét sokszor ázsiai partnerek vették át. Az orosz fél gyakran anyagilag is jobban jár az új üzletekkel.
Barabás Júlia, 2017. február 6. hétfő, 14:12
Fotó: MTI/EPA

A Nyugat a Krím félsziget bekebelezése és a délnyugat-ukrajnai katonai beavatkozás után, 2014-ben vezetett be gazdasági szankciókat Oroszország ellen, ám két év után megállapíthatjuk, hogy Moszkva egyes esetekben nem hogy veszített volna ezek miatt, hanem kifejezetten jól járt anyagilag - adta hírül a newsweek.pl hírportál.

A korlátozások részeként elvágták Oroszországot a nyugati cégek fejlett hadiipari technológiáitól. Ezek nélkül az orosz hadsereg modernizációjának lehetetlenné kellett volna válnia. Moszkvai források, de külföldi szakértők is úgy vélik azonban, hogy ez a számítás nem vált be.

Mistral

Az egyik legkomolyabb csapás, ami az oroszokat érte, az volt, hogy Franciaország nem szállíthatott le két a Mistral típusú hajót. Ezeket végül Egyiptom vette meg, az oroszok pedig visszakapták Párizstól az üzletbe befektetett egymilliárd dollárjukat. Ez azonban még semmi: további milliókat is kerestek, ugyanis Egyiptom vett tőlük ötven darab KA-52 típusú helikopter, amelyek nélkül a Mistralok gyakorlatilag használhatatlanok lennének.

Dízelmotorok

A szankciók miatt az oroszoknak le kellett mondaniuk bizonyos német dízelmotorok importjáról. Gyorsan találtak azonban másik partnert, ugyanis a németek néhány évvel korábban eladták az érintett motorokat a kínaiaknak, akik lemásolták, és saját üzemeikben gyártják azokat. Moszkva és Peking aláírt egy importszerződést a kínai motorokról, amelyek passzolnak oda, ahova a német eredetiket szánták, viszont sokkal olcsóbbak.

Elektronika

Az elektronika és a szoftverek területén, amelyekre rakéták előállításához van szükség, a nyugati országok helyett Dél-Koreában és más délkelet-ázsiai országokban találtak új üzleti partnert. A szankciók legnagyobb vesztese az európai védelmi ipar lesz, különösen Franciaország és Németország hadiipari cégei. Ezért egyes uniós tagállamok vállalatai, például az olasz Iveco megtalálták a módját, hogy a korlátozások idején is együttműködjenek az oroszokkal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix, 2017.02.06 20:31

"Nyugati szankciók? Jót röhögtek a markukba az oroszok"

Én is ezt mondom, linkelem már egy ideje.
Oroszországot nem lehet gazdaságilag kinyírni, több ásványkincse van mint az összes többi országnak együttvéve...

Amerika viszont jól járt. Összeugrasztott minket az oroszokkal, így miközben mi több mindent veszünk tőle, ő átveszi a mi orosz piacainkat.
:D
Idióta, büdös, luvnya G. merkel és alkoholista, libelálfasiszta úniós férgek, ezt jól megcsináltátok. Európa megy a levesbe, az agysebész, tetves muzik szintjére fogunk süllyedni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

POTUS, 2017.02.06 19:10

Ezt mekegem már két éve, az oroszok bármit beszereznek a világon amire szükségük van, nemhogy a mi almánkat, tehát az idióta EU, és vele együtt visító kormányunk kizárólag magát lőtte lábon, jó alaposan, a szankciósdival... Köszönjük, bohócok...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html