Nyugdíj- és bércsökkentés az adósságelengedés ára

Elengedhetik az Európai Központi Bank (ECB), az eurótagállamok központi bankjai, illetve az eurózónán belüli kétoldalú államközi szerződések alapján nyújtott görög hitelek 30 százalékát, hogy a GDP 100 százalékára szorítsák le az ország adósságát. Németország tagad.
Komócsin Sándor, 2012. július 30. hétfő, 08:32
Fotó: Napi.hu

Az európai döntéshozatali rendszerben háttérmunkák kezdődtek annak érdekében, hogy újabb 70−100 milliárd euróval csökkentsék Görögország adósságait − jelentette a Reuters az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. Tavasszal már lezajlott egy hasonló akció, amelyben a magánhitelezők (elsősorban bankok) követeléseit faragták le összességében 70 százalékkal. Akkor a közhitelezőket kivonták az áldozatot vállaló szervezetek köréből. Ezzel az intézkedéssel 2020-ra a GDP 120 százalékára akarták leszorítani a görög adósságokat, ám mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy ezt nem lehet elérni, és ha el lehetne is, az sem lenne elég a dél-európai ország benn tartásához az eurózónában. Ezért az új cél a GDP 100 százalékának megfelelő hitelállomány, amihez a jelenlegi számítások szerint körülbelül 30 százalékkal kellene megvágni a közhitelezők kezében lévő 220-230 milliárd euró követelést.

A legnagyobb pakk az ECB-nél van, további jelentős csomagokat birtokolnak az eurózóna tagállamainak központi bankjai, illetve közvetlenül az államok, amelyek kétoldalú kölcsönöket nyújtottak Athénnak. Az európai döntéshozók előnyben részesítenék az ECB-nél lévő adósság csökkentését, mert ez váltaná ki a legkisebb ellenállást a tagországokból, ráadásul lehet, hogy az európai jegybanknak van annyi tartaléka, amennyivel kipótolhatná a veszteséget. Ha nincs, akkor tőkeinjekcióra lenne szüksége, akárcsak azoknak a nemzeti bankoknak, amelyek részt vennének az akciókban. A Reuters forrásai szerint a legnagyobb görög kötvényállományt a francia központi bank birtokolja, de sok papírja van a máltai és a ciprusi központi banknak is. Wolfgang Schaeuble német pénzügyminiszter a Welt am Sonntagnak adott hét végi interjújában tagadta az újabb adósságkönnyítés lehetőségét.

Spanyolországnak határozott reformokat kell végrehajtania sok területen, amelyek közül a pénzügyi rendszer átalakítása az egyik legfontosabb − állapította meg az IMF éves országjelentésében. A Valutaalap szerint a gazdaság 1,7 százalékkal zsugorodik 2012-ben, majd 1,2 százalékkal 2013-ban, mielőtt 2014-ben újra bővülne, 0,9 százalékkal.

A következő napok az olasz és spanyol hitelköltségek lefaragása érdekében teendő közös európai lépésekről fognak szólni − derült ki a Bloomberg összefoglalójából. Mario Draghi találkozik Jens Weidmann-nal, a Bundesbank elnökével, hogy közös nevezőt találjanak az ECB beavatkozásának módjával kapcsolatban. Erősítette Draghi pozícióját, hogy Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő közös nyilatkozatban állt ki az euró megvédése mellett. Elemzők szerint mindez annyira javíthatja a piaci hangulatot, hogy esetleg nem is lesz szükség a verbális beavatkozáson túl tényleges kötvényvásárlásra. A tízéves spanyol állampapírok hozama a múlt hét közepi 7,62 százalékról 6,74-re zuhant.

Nyugdíjplafont, a szociális juttatások csökkentését, az adókedvezmény szűkítését, a közalkalmazottak bérének mérséklését, a nyugdíjkorhatár egyéves emelését tartalmazza lapértesülések szerint az athéni kormány megtakarítási terve, amellyel lefaragják a 2013-as és a 2014-es költségvetés kiadásait. A trojka elvárásában szereplő 11,5 milliárd euróból 10 milliárdra van javaslatuk a koalíciós pártok szakértőinek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

obsi, 2012.07.30 20:04

@rigolya:

Ez kiváló!
Termelnek már eladásra is?...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.07.30 13:36

@obsi: Harsányban (Miskolc mellett) fel is épült a gyár több mint 1 milliárdból. 15-20 új munkahely.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.07.30 13:34

@obsi: Azt leszögezhetjük, hogy nem a magas alapkamat miatt magas az infláció!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

obsi, 2012.07.30 13:30

A napelem háborút pedig Kína nyerte az eu-val szemben.
Ahogyan Görögországot is...

Talán, ha emlékszenek rá volt egy magyar mérnök aki kifejlesztette a világon elsőként a darabonként összeilleszthető cserép napelemeket.
Világszenzáció volt.
Lecsapott rá amerika, németek, mindenki.
Vajon a magyar állam miért is nem?...mert rossz gazda a multi sokkal jobb!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

obsi, 2012.07.30 13:13

Németország szégyene az unió véreskezű uralkodója: Frau Merkel.
Amit tudott mindent elcseszett:
Sárközy alatt kemény vasladyt játszott: a görögöket hagyta becsődölni annak reményében, hogy Németország totális gazdasági befolyása alá kerülhessen. Közben a Déli Államok rosszabb helyzetben vannak, mint Görögország valaha is volt.
Eltöketlenkedett mindent!
Euró milliárdokat dobott a nemzetközi bank oligarcháknak Adolf Lagarde megbízásából akik szépen eladósították az országokat.
Közben Kína szarért-hugyért -kihasználva az alkalmat- megszerezte Görögország gazdasági irányítását. Németországnak még közmű sem maradt, mert még az oroszok is beelőzték. A romeltakarítás ára pedig az ECB-re maradt. "Minden áron megmentjük az eurót!" Merkel bedőlt Hollandénak és a Lagarde bérenc Draghinak.
Merkel egy totális csőd.
Nem hiába nyilatkozta évekkel ezelőtt a Bajor kormányzó, hogy már leköpni sem hajlandó.
Orbán meg ennek gazsulázik.
Igaz a magyar miniszternek mindig is fogadniuk kellett az elnyomók odadobott pacsiját: Hitler, Sztálin, Brezsnyev...szép csókok és kézfogások. Orbán arra nem képes, hogy a londoni Himnusz gyalázásért felszólaljon. Egy életképes nemzet valamirevaló vezetője hazahívatta volna az egész csapatot tiltakozásképpen.
Orbán annyira életképes, mint a hőn imádott magyar focija.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html