Újabb öngyilkos nyugdíjjavaslat született

Andrzej Duda lengyel államfő olyan nyugdíjjavaslattal akarja javítani népszerűségét a 2020-as elnökválasztás előtt, amely még nagyobbra tágítaná a nyugdíjkasszán tátongó méretes lyukat.
Barabás Júlia, 2019. december 6. péntek, 06:20
Fotó: Shutterstock

Andrzej Duda lengyel államfő kancelláriáján új jogszabály tervezetén dolgoznak, amelyet "gyakornoki nyugdíjnak" kereszteltek el - írta a Business Insider Polska. Ezt a juttatást azok kaphatnák, akik még nem érték el a néhány éve (a férfiaknál 65, a nőknél 60 évre) leszállított nyugdíjkorhatárt, de szereztek egy bizonyos szolgálati időt. A nőknél ez 35 év, a férfiaknál 40 év lenne.

Az államfő kancelláriájától származó hírhez hozzátették még, hogy az elképzelés egyelőre a koncepció szakaszában, ellenőrizni szándékoznak, hogy jogilag hogyan lehetne formába ölteni, illetve hogy milyen gazdasági következményekkel járna. Ha jónak minősítik az öltet, akkor Duda egyik választási kampányígérete lehetne a 2020-as elnökválasztási kampányban.

Elment az eszük vagy meg se jött?

A munkajogi gazdasági kérdésekre specializálódott Marek Góra professzor határozottan ellene van a "gyakornoki nyugdíj" bevezetésnek. Ennek alapján előfordulhatna, hogy egy nő 53, egy férfi 58 éves korában visszavonuljon, azaz még jobban felgyorsítaná az emberek nyugdíjba vonulását, ez még jobban kifeszítené a felosztó kirovó rendszerben a nyugdíj fedezetét megteremtő munkaképes korúak és nyugdíjasok közti rossz arányt.

A szakértő szerint az ötlet felmerülése ékes bizonyítéka annak, hogy akik kitalálták, azoknak fogalmuk sincs arról, hogyan működik egy nyugdíjrendszer. Úgy gondolhatják, hogy a nyugdíj egyfajta jutalom, ami a munkában töltött évek után jár, nem pedig egy biztosítás, ami munkában töltött évektől és az ez alatt kapott fizetéstől függ.

A lengyel társadalombiztosítási rendszer egyre nagyobb bevételhiánnyal küzd, deficitje 2024-re 44,1-85,77 milliárd zlotyra (1 zloty= 77,4 forint) nőhet, amit az adófizetők pénzéből kell kipótolni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba1002, 2019.12.06 06:43

Nocsak. A lengyel szakértők szerint a nyugdíj az egyfajta biztosítás? Magyarországon ezt a biztosítás jelleget éppen most építik le ezerrel. Megnövelni a korhatárt, elvenni a nyugdíjad 40%-át ha nincs gyereked, és mindenféle nyugdíj nem az évek után, hanem az érdemek szerint. Szinésznyugdíj, ukránnyugdíj, művésznyugdíj, nők40, mind olyan, aminek a tb-jét soha nem fizették be. Azokkal fizettetik meg, akik végig dolgozták az életüket, és mindig letették a nyugdíjjárulékot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html