Gigantikus összegbe kerül az anyasági nyugdíj a lengyeleknél

A lengyel kormány az őszi önkormányzati választások előtt nyugdíjat ígér azoknak a nőnek, akik egy percet sem töltöttek munkával, de négy gyereket neveltek fel. Kiderült mennyibe kerül ez az adófizetőknek.
Barabás Júlia, 2018. szeptember 9. vasárnap, 07:40
Fotó: Napi.hu

A lengyel kormány az októberi önkormányzati választások előtt minden ígéretét megerősíti, illetve újabbakkal áll elő - derült ki a Business Insider Polska cikkéből. Az egyik terv az, hogy azok a nők, akik ugyan életükben egy napot sem dolgoztak munkahelyen, de legalább négy gyermeket neveltek fel, kapjanak anyasági nyugdíjat.

A korábban már bejelentett koncepcióról kiderült, hogy az adófizetőknek tíz év alatt 8,74 milliárd zlotyba kerül (656 milliárd forint, a budapesti 4-es metró árának közel másfélszerese). Az információt a Család-, Munka- és Társadalompolitikai Minisztérium hozta nyilvánosságra.

A járadék a legkisebb nyugdíj összegével lesz egyenlő, ami jelenleg 77 ezer forintnak megfelelő összeg, kivéve, ha az adott személy fizetett valamit a társadalombiztosításnak. Az utóbbi esetben megemelik az anyasági nyugdíjat. Beata Szydlo miniszterelnök-helyettes szerint az új támogatás 2019-től léphet életbe.

A fotó forrása: Kummer János/Napi

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2018.09.09 09:58

Na brazilok hasítani fognak Lengyelországban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

drnemoda@yahoo.com, 2018.09.09 07:59

Ha eddig más címen nem volt nyugdíjuk, mivel nem dolgoztak, akkor ezt nem a rettentő bekerülés oldalárül kell nézni ! Négy gyerek mellett a napi munkába járás, karrierépítés, megbízhatóság - nem várható el. Még egy érv a LÉT bevezetése mellett !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html