Mivel jár a nyugdíjkorhatár csökkentése?

Lengyelországban egyre többen döntenek úgy, hogy inkább nyugdíjba mennek, mint hogy tovább dolgozzanak, sajátos módon ennek hátterében a nyugdíjkorhatár leszállítása áll.
Barabás Júlia, 2018. szeptember 17. hétfő, 06:40
Fotó: Shutterstock

Az elmúlt fél évben közel háromezer ember döntött úgy, hogy nyugdíjba vonul, azaz nem próbálja úgy növelni jövendő járandóságát, hogy tovább dolgozva meghosszabbítja szolgáltai idejét, illetve tovább növeli tb-hozzájárulását - adta hírül a Business Insider Polska.

Az elmúlt év végén csaknem 690 ezer nyugdíjaskorú lengyel dolgozott, ami 2018-ra 686 ezerre csökkent. Ez áttörést jelent, mert 2013 óta egyre csak emelkedett a tovább dolgozók száma - 2017-ben egyenesen 100 ezerrel.

Ha az okok között találhatunk egy igencsak váratlan körülményt is, mégpedig azt, hogy a nyugdíjkorhatár csökkentése - ami rövidíti a szolgálati időt és csökkenti a tb-hozzájárulást, s így nincs jó hatással a nyugdíj nagyságára - nyugdíjba vonulásra ösztönzi az embereket.

Úgy kalkulálhattak, hogy ha már a nyugdíjkorhatárt leszállították, akkor meg kell ragadni ezt a lehetőséget, mert ezzel egyidejűleg nem szűkítették a nyugdíjasoknak járó kedvezményeket. Miután óriási munkaerőhiány, nyugdíj könnyen mellett lehet valamilyen munkát találni, amivel kiegészíthetik jövedelmüket.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2018.09.17 15:20

Jól kalkulálnak a lengyelek: egyetlen fillért sem szabad Állambácsi zsebében hagyni. Aztán ha kevés a nyugdíj, majdcsak talál az ember valami egyéb pénzkeresési lehetőséget. Ez nálunk is így van: azonnal nyugdíjba mentem, mihelyt lehetett és találtam melléje másik pénzforrást..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html