Az elmúlt fél évben közel háromezer ember döntött úgy, hogy nyugdíjba vonul, azaz nem próbálja úgy növelni jövendő járandóságát, hogy tovább dolgozva meghosszabbítja szolgáltai idejét, illetve tovább növeli tb-hozzájárulását - adta hírül a Business Insider Polska.

Az elmúlt év végén csaknem 690 ezer nyugdíjaskorú lengyel dolgozott, ami 2018-ra 686 ezerre csökkent. Ez áttörést jelent, mert 2013 óta egyre csak emelkedett a tovább dolgozók száma - 2017-ben egyenesen 100 ezerrel.

Ha az okok között találhatunk egy igencsak váratlan körülményt is, mégpedig azt, hogy a nyugdíjkorhatár csökkentése - ami rövidíti a szolgálati időt és csökkenti a tb-hozzájárulást, s így nincs jó hatással a nyugdíj nagyságára - nyugdíjba vonulásra ösztönzi az embereket.

Úgy kalkulálhattak, hogy ha már a nyugdíjkorhatárt leszállították, akkor meg kell ragadni ezt a lehetőséget, mert ezzel egyidejűleg nem szűkítették a nyugdíjasoknak járó kedvezményeket. Miután óriási munkaerőhiány, nyugdíj könnyen mellett lehet valamilyen munkát találni, amivel kiegészíthetik jövedelmüket.

A fotó forrása: Shutterstock