Rossz hír a nyugdíjasoknak: ettől sokan retteghetnek

Ha nem történik változás a jelenlegi nyugdíjrendszerekben, a jövő nyugdíjasai elszegényedhetnek - figyelmeztet az Aegon Biztosító.
Szász Péter, 2018. augusztus 9. csütörtök, 10:41
Fotó: Shutterstock

A demográfiai trendek, a munkaerőpiacon, valamint a pénzpiacokon lezajlott és jelenleg is zajló változások miatt eljárt az idő a jelenlegi nyugdíjrendszerek felett. A ma érvényben lévő társadalombiztosítási rendszerek többsége ugyanis a múlt század közepén jött létre, amikor a 60 év fölötti népesség lélekszáma világszerte 250 millió volt. Az előrejelzések szerint 2050-re ez a szám eléri a 2,1 milliárdot, ami tízszeres növekedést jelent.

Éppen ezért az Aegon Biztosító szerint a három hagyományos pillére, az államra, a munkáltatókra és az egyénre épülő globális modellt új társadalmi közmegegyezés alapján kell radikálisan átalakítani.

Az Aegon kutatása szerint az emberek világszerte felfigyeltek körülményeik változására, ezért többségük aggodalommal és bizonytalansággal tekint a nyugdíjas évei elé, konkrét terve pedig csak keveseknek van.

A biztosító szerint

miközben egy előrelátó, viszonylag jómódú kisebbség alkalmazkodni kezdett a megváltozott körülményekhez, a többség tanácstalanul várja az egyre baljósabbnak látott jövőt

Ki kellene dolgozni egy olyan nyugdíjmegtakarítási konstrukciót, amelyhez minden munkavállaló hozzáfér, illetve foglalkozni kellene a szabadúszók, a szellemi szabadfoglalkozásúak, a megbízási szerződéssel dolgozók, az egyéni vállalkozók, a gyerekük nevelése, hozzátartozójuk ápolása miatt munkaviszonnyal nem rendelkezőkkel is - írja az Aegon, amely szerint a munkáltatóknak automatikusan kellene beléptetniük dolgozóikat egy nyugdíjpénztárba.

Az államnak felkészülési időt kell hagynia a ma nyugdíjasainak az alkalmazkodásra, és kiemelt szerepet kell vállalnia az egészségügyi rendszer működtetésében és fenntartásában.

A kép forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csakazigazat, 2018.08.11 10:25

De azért rás is ba....ik a kedves nyugdíjas munkavállaló, mert ha elmegy a Nők 40 éves nyugdíjába mondjuk 58 -60 éves korában és 2019 -ben tovább dolgozik mint nyugdíjas , akkor már nem fogják hozzáadni a nyugdíjához a további éveket, nem számoltathatja újra a nyugdíját megnövelve ezzel a nyugdíjának az összegét , ez pedig elég sok lenne majd pénzben , hiszen az ilyen emberek már csak 65 éves korukban lesznek tényleges öregségi nyugdíjasok ! Az állam így jobban jár majd !!! És nagy a veszély a 67 éves nyugdíj korhatár felemelésére, ha ilyen bomba egészségi erőnlétben vannak az emberek még nyugdíjas korban is ! Magyarul egyenes út a 67 éves nyugdíj korhatárhoz, az indok meg meg lesz az állambácsinak most már !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csontosica73, 2018.08.10 10:24

Azt még azért látni kell, hogy csúsztatnak benne, ugyanis úgy írták meg a cikket, mintha a nyuggerek csak szaporodnának és nem halna meg senki. Arról meg egy szó sem esik, hány ember nem éri meg a nyugdíjat, hanem aktív korában elhalálozik és nincs özvegye sem, továbbá ha van is özvegye az sem egy nagy tétel, mert az özvegyi nyugdíj is sokkal alacsonyabb mint a saját jogú. Ezekről is írni kellene nem csak a palimadarakra vadászni! Ebből is látszik mennyire kell ezt komolyan venni, és hogy valójában milyen érdek áll mögötte.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csontosica73, 2018.08.10 10:17

Kíváncsi lennék mennyit kap vagy mennyit remél az ilyen károgásért a biztosító, akinek alapból érdeke az ügyfélvadászat, és tudjuk, hogy a magyar törvények meg a biztosítók magas színvonalon tartott megélhetését támogatják és nem az ügyfelekét. Kell megint valami, amit majd le lehet nyúlni, ha úgy gondolják.Lásd magánnyugdíj pénztári befizetések 3 ezer milliárdos tétele és mi lett a vége? Épp, hogy csak nem Én fizettem azért, hogy 10 évig használta az állam a pénzemet. Most sincs ez másként emberek!!!! Olyan portfóliókat állítanak össze, hogy a lehető legkevesebbet kelljen visszafizetniük attól független, hogy a fenntartásukra is leveszik a magukét, ami nem kevés! Gusztustalan érdekszövetség mindenki más kárára! Ha akkora szar van, akkor nem rizikózna a kormány (tök mindegy melyikről beszélünk) hiszen maradnak akiknek ez megéri nyilván vagy akik nem tudnak odébb állni és addig meg fenn kell tartani a rendszert. Lehet mindent kiabálni akármelyik kormányra is, de egy biztos, annyira nem merészek, hogy ekkorát kockáztassanak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2018.08.09 16:24

"közepén jött létre, amikor a 60 év fölötti népesség lélekszáma világszerte 250 millió volt. Az előrejelzések szerint 2050-re ez a szám eléri a 2,1 milliárdot"

Looool
1950: 2.5 mrd / 250m nyugger = 9 dolgozóra 1
2050: 9.8 mrd / 2100m nyugger = 4 dolgozóra 1

Közben a termelékenység 1950-2015 között 2.4x-esére nőtt...
http://makronom.mandiner.hu/cikk/20171024_economic_policy_institute_harom_abra_amely_nelkul_nem_lehet_megerteni_az_amerikai_gazdasagot
2050-re pedig még tovább nő, tehát könnyűszerrel el tudjuk látni az akkori nyuggereinket...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2018.08.09 16:08

Nem értem, hogy miért paráztat az AEGON.... Anno a fityeszes kuszafogú r@banc megígérte, hogy megvédik a nyugdíjjakat....vagy már nem? :):) Mocskos szemétládák ezek. Köszönjük 2/3.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html