Megduplázzák a karácsonyi nyugdíjat a szomszédban

Az idei év végén a szlovákiai nyugdíjasok kétszer akkora karácsonyi nyugdíj-kiegészítésre számíthatnak, mint tavaly - írja a pozsonyi ujszo.com.
K. Kiss Gergely, 2019. február 8. péntek, 06:20
Fotó: Shutterstock

Míg 2018-ban a karácsonyi nyugdíj-kiegészítéslegfeljebb 100 euró volt, idén ez elérheti a 200 eurót, amire azonban nem az összes nyugdíjas jogosult. A maximális, 200 eurós kiegészítéshez azok juthatnak hozzá, akiknek a nyugdíja nem haladja meg a létminimum összegét, ami Szlovákiában 205,07 euró - írja a portál.

A nyugdíj nagyságával párhuzamosan csökken a nyugdíj-kiegészítés összege is. Idén azonban nem csupán nagyobb összegre számíthatnak a nyugdíjasok, hanem többen is juthatnak majd hozzá a kiegészítéshez. Míg tavaly ez azoknak járt, akiknek a nyugdíja nem haladta meg az átlagbér 60 százalékát, idén ezt a határt 65 százalékra emelik.

Tavaly karácsonykor azok nem kaptak nyugdíj-kiegészítést, akiknek a havi nyugdíja meghaladta az 572,40 eurót, idén ezt a határt 659,10 eurónál húzzák meg. Nagyjából 72 ezerrel többen jutnak majd hozzá a karácsonyi nyugdíjhoz, mint tavaly, a számuk így eléri az 1,28 milliót.

HOZZÁSZÓLÁSOK