Derék dán állampolgárok kelnek fel reggel és mennek dolgozni úgy, hogy fájdalmaik vannak, ez lehet hát, térd vagy vállfájás, vagy egyszerűen mindenre kiterjedő - mondta a politikus egy vágóhídon tett látogatásán az újságíróknak.

Szavai szerint új rendszert vezetnek be azok számára, akik a leghosszabb ideig dolgoznak, azok számára, akik a munkával töltött éveik alatt végig rendesen adóztak és a legnehezebb munkákat végezték.

Az új javaslat alapján azok, akik 42, 43 vagy 44 éven át dolgoztak nyugdíjba mehetnek egy-három évvel a hivatlaos nyugdíjkorhatár előtt. A nyugdíj havi összege adózás előtt 13 550 dán korona (körülbelül 635 ezer forint) lesz - számolt be az Euronews.

A nyugdíjas életnek jónak kell lennie. Jó éveket kellene jelentenie, amikor az embernek van ideje foglalkozni azzal, ami érdekli és a családjával lenni - idézte Frederiksent a The Local.

A kabinet számításai szerint 2022-ben körülbelül 38 ezer ember profitálhatna a javaslatból, és nagyjából 22 ezren fognak élni a lehetőséggel, majd 2025-ben már 49 ezer érintett lenne.

Dániában jelenleg átlagosan 67 évesen mennek nyugdíjba az emberek, és ez 68 évre emelkedhet 2030-ig. A hivatalos nyugdíjkorhatár pedig 66 év.