Óriási roham a nyugdíjas szavazatokért - 70 százalékos emelés Romániában

Klaus Iohannis román államelnök hétfőn aláírta az új nyugdíjtörvényt, amelynek értelmében két év alatt 70 százalékkal növekednek az öregségi járandóságok.
K. Kiss Gergely, 2019. július 8. hétfő, 15:34
Fotó: Shutterstock

Iohannis ezzel kihirdette a jogszabályt, amely a közlönyben való megjelenést követően hatályba lép. A román parlament június végén szavazta meg az új nyugdíjtörvényt. Az ellenzék bírálta a jogszabályt, mert szerinte hosszú távon nem tartható fenn a jelentős nyugdíjemelés, de egyetlen törvényhozó sem szavazott ellene, 70-en tartózkodtak.

A parlament június végén már másodszor fogadta el a jogszabályt, miután tavaly decemberben is megtette, de akkor a törvény nem állta ki az alkotmányossági normakontrollt, és visszakerült a törvényhozáshoz - írja az MTI.

A jogszabály szerint szeptembertől 15 százalékkal nő a nyugdíj, majd a jövő év szeptember 1-jétől a nyugdíjpont - amelynek alapján kiszámolják az öregségi járandóságokat - értéke eléri az 1775 lejt (118 ezer forint). Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjak már a jövő év őszén több mint 60 százalékkal magasabbak lesznek a jelenleginél, és 40 százalékkal meghaladják a szeptember 1-jén megemelt járandóságot.

Iohannis az elmúlt hónapokban többször élesen bírálta a kormányt amiatt, hogy populista intézkedéseket hoz, felelőtlen bér- és nyugdíjemeléseket hajt végre csak azért, hogy megőrizze hatalmát, nem törődve a hosszú távú gazdasági következményekkel.
Az idei első negyedévben 1227 lej (82 ezer forint) volt az átlagnyugdíj Romániában.

Ha az árszínvonalat is figyelembe vesszük, a román nyugdíjemelés azt jelentené, hogy 2020-ra már többet érhet a román nyugdíj, mint a magyar. Forintban kifejezve mindez nagyjából azt jelenti, hogy az átlagnyugdíj Romániában annyit fog érni, mintha egy magyar nyugdíjas 160 ezer forintot kapna. Erről részletesen itt írtunk.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2019.07.09 10:23

@csakazigazat:
Persze, majd egy gazdasági lapban meg fogják írni a román Medgyessy program hatásait...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csakazigazat, 2019.07.09 10:13

Gondolom, hogy majd megírják ennek a nagy nyugdíjemelésnek a következményeit is a gazdaságra nézve ! Költségvetés módosítás, adó és más járulék emelések stb ! Magyarországon főleg , hogy már nincs nyugdíjplafon ez az óriási emelés elképzelhetetlen lenne !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.07.08 18:00

Kegyelemdöfés a padlón levő román költségvetésnek. Románok adóemelésre felkészülni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html