A szomszédban is nehéz nyugdíjasnak lenni

Miközben borzasztóan alacsonyak a nyugdíjak Szerbiában, a kormány háza táján még csak most próbálják kitalálni, milyen számítások alapján emeljék az idősek járandóságát.
Barabás Júlia, 2019. április 14. vasárnap, 10:55
Fotó: Shutterstock

Nagy a valószínűsége annak, hogy a nyugdíjak emelése az infláció növekedésétől függ majd Szerbiában (Ez Magyarországon már közel tíz éve így működik) - vette át a vajdasági Szabad Magyar Szó, a Vecernje novosti hírét. A kormányhoz közeli források szerint még nem született döntés, a számítási módszeren pedig jelenleg is dolgozik a pénzügyi- és munkaügyi minisztérium.

Amennyiben a bruttó hazai összterméktől és az inflációtól függne a nyugdíjak emelése, akkor ötszázalékos növekedésre lehetne számítani a jövő év elején, ami egy átlagos nyugdíjszámlán 2000 dináros (5400 forint) emelkedést mutatna.

A Szerbiai Nyugdíjasok Szövetségének elnöke, Duro Peric szerint a nyugdíjaknak a bérnövekedést kellene követniük. Jelenleg az átlagnyugdíj a szerbiai átlagfizetés 47 százalékát teszi ki, vagyis mintegy 25 000 dinár (67 ezer forint) körül mozog.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2019.04.14 22:46

"Nagy a valószínűsége annak, hogy a nyugdíjak emelése az infláció növekedésétől függ majd Szerbiában (Ez Magyarországon már közel tíz éve így működik)" A zárójelben jó nagy hazugság van!

Nálunk nem követi az inflációt a nyugdíjemelés! Lásd a legutóbbi 2,7%-ot, miközben q nyugdíjas fogyasztói kosár áremelkedése jóval efölött volt!

Kis hazánkban 10-15 év nyugdíjas lét(különösen akkor, ha valaki eközben egyedül marad!) a mély szegénységbe süllyedést jelenti.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html