Megbukott a nyugdíjkorhatár leszállítása

Korán örültek a lengyelek annak, hogy a kormány még az egyik 2015-ös választási ígéretét teljesítve leszállította a nyugdíjkorhatárt. Mostanra kiderült, hogy érdemesebb tovább dolgozni a magasabb nyugdíj érdekében.
Barabás Júlia, 2020. október 3. szombat, 07:20
Fotó: Napi.hu

A lengyelek többsége a nyugdíj korhatárának elérése után is tovább szeretne dolgozni, hogy majdani nyugdíja magasabb legyen - írta a Business Insider Polska. A lengyel kormány négy éve szállította le a nyugdíj korhatárát - a nőknek 60, a férfiaknak 65 évre -, teljesítve Jog és Igazságosság (PiS) pártjának 2015-ös választási ígéretét. A többséggel szemben van egy jelentős kisebbség, az embere 46 százaléka, aki abba akarja hagyni a munkát, amint azt lehet, még akkor is, ha a járadéka kevesebb lesz - derült ki ciekaweliczby.pl portál felméréséből.

A 25 és 34 év közöttiek 64 százaléka akar tovább dolgozni a magasabb nyugdíjért, ami a felmérés készítői szerint arra utal, hogy ebben a korosztályban már figyelembe veszik a hosszabb szolgálati idő és a magasabb nyugdíj közti összefüggést. Az eredmények alapján úgy vélik, hogy a megfelelő oktatási, felvilágosítási kampány egyre több embert arra bátorít, hogy tovább dolgozzon, annál is inkább, mert a lengyelek többsége szereti munkáját, és értékesnek gondolja azt.

Az állami nyugdíjintézet vizsgálatából kiderül, hogy ha semmi nem változik, azaz megtartják a jelenlegi rendszert, az konzerválja a szegénységet. A Business Insider Polska emlékeztet arra, hogy az emberek 63 százaléka kisvállalatoknál tevékenykedik, ahol minimálbért fizetnek nekik. Ezt azzal lehetne ellensúlyozni, hogy hosszabban kellene dolgozni és gyűjteni a nyugdíjalapot. Fel kellene emelni 67 évre a nyugdíjkorhatárt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

syriaalaeppo@gmail.com, 2020.10.03 16:07

@europeer: Arra ott van az önkéntes manyup.
Szart nem ér!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.10.03 14:16

@syriaalaeppo@gmail.com: "és kizárólag a gyermekeik fizetéséből legyen nyugdíja mindenkinek."
Ezzel nem értek egyet, mert a Föld túlterhelt és túltermelt, tehát se több Ember nem kell, sem a hozzátartozó többlettermelés.
Mindenki a maga munkája után kapjon nyugdíjat, ami után befizette a járulékot, vagy nyuggerpénztárba rakta.
Én azt tartom korrektnek. Meg ha valaki önhibáján kívül lerokkant, a társadalomnak kötelessége segítenie.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html