Ilyen nyugdíjreform sem volt még - izgalmas lehetőség az ukrán modell

Ukrajnában a nyugdíjreform keretében lehetővé teszik, hogy akinek nincs kellő szolgálati ideje, az mintegy pótolhatja ezt a járulékok utólagos befizetésével.
Komócsin Sándor, 2020. július 15. szerda, 09:39
Fotó: Reuters

Az Ukrán Nyugdíjalap tájékoztatója szerint a nyugdíjreformot követően az állampolgároknak akár két vagy három nyugdíjuk is lehet. Akinek nincs a jogosultsághoz szükséges munkaviszonya, megvásárolhatja és így pótolhatja a hiányzó éveket -  vette át az ukranews.com hírét a Kárpáthír. A szükséges munkaviszonyra kétféle módon lehet szert tenni. Az első a nyugdíjkorhatártól távol lévőkre vonatkozik, akik már most látják, hogy elérve a 60. életévüket nem lesznek meg a szükséges munkával töltött évei.

Ezek az emberek a lakhelyük szerint illetékes adóhivatalban köthetnek szerződést a minimálbérből számfejtett önkéntes járulékfizetésről. Jelenleg ez az összeg havi 1039 hrivnya (12 ezer forint). Ez most 1712 hrivnyás (19,7 ezer forint) öregségi nyugdíj megítélésére ad lehetőséget. E lehetőség különlegességét az adja, hogy havi leosztásban lehet megvásárolni a nyugdíjjogosultságot.

Ez azonban csak abban az esetben alkalmazható, ha egy évnél kevesebb munkaviszonyra van szükség. Más esetekben a második variánst kell választani. Ha az illető elérte a 60. életévét, vagyis a nyugdíjkorhatárt és több év munkaviszonyt kell pótolni, akkor a havi nyugdíjilleték megduplázódik, és az összeg éves lebontásban 24 900 hrivnyára (286 ezer forint) nő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2020.07.15 12:06

Mi is fizetünk több ezer ukránnak nyugdíjat. Olyan ukránoknak akik 1 percet sem dolgoztak Magyarországon....XDDD

De ez nem zavarja a hatalmon lévőket...sőt, szavazatszerzés reményben szóba sem kerül ennek a pofátlan helyzetnek a megszüntetése.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html