Lehangoló adatok a nyugdíjasokról

A régióban élő nyugdíjasok jövedelmük nagyobb részét egyszerű túlélésükre költik, ezen belül nem a magyarok vannak a legrosszabb helyzetben - még az irigyelt szlovákok is rosszabbul járnak náluk.
Barabás Júlia, 2020. június 20. szombat, 08:40
Fotó: Getty Images

A szlovákiai nyugdíjasok havi kiadásainak az 57 százalékát teszik ki a rezsiköltségek és az élelmiszerek vásárlására fordított összegek - idézte a pozsonyi Új Szó az Eurostat felmérését. Szlovákiának ezzel sikerült felküzdenie magát az ezt mérő uniós toplista "élvonalába", megelőzve az összes szomszédos országot. A 27 tagú Európai Unióban e tekintetben csupán Romániában, Bulgáriában és Litvániában rosszabb a nyugdíjasok helyzete, mint Szlovákiában.

Ausztria nyugdíjasai az élelmiszerek vásárlására és a rezsiköltségekre a kiadásaik csupán harmadát költik. A luxemburgi nyugdíjasok vannak a legjobb helyzetben, az ő bevételeiknek csupán a negyedét viszi el a rezsiköltség és az étkezés. Nyugdíjasként Romániában a legnehezebb az élet, ahol az említett kiadások a nyugdíjasok bevételeinek a 62 százalékát viszik el, és hasonló a helyzet Bulgáriában is.

Az Eurostat adatai szerint a szlovákiai nyugdíjasok éves fejenkénti bruttó bevételei 5368 euró (havi 155 ezer forint), míg az átlagos kiadásaik 4145 euró (120 ezer forint) körül mozognak. "Az egy nyugdíjasra jutó éves lakhatási költségek elérik a 987 eurót, az élelmiszer-vásárlás pedig jóval több mint 1000 eurót visz el. A harmadik legnagyobb kiadást a közlekedés jelenti, amelyre átlagosan 290 eurót fordítanak, míg a gyógyszerek átlagosan 210 eurót nyelnek el. Ez utóbbi a nyugdíjasok által ténylegesen fizetett összeget jelenti, vagyis nem a gyógyszerek teljes árát" -mondta Lenka Buchláková, a Szlovák Takarékpénztár elemzője.

HOZZÁSZÓLÁSOK