BUX
41058

Nyugdíj: a tartalékokat csapolja a lengyel kormány

A lengyel kormány rendeletével lehetővé tette 4 milliárd zloty (260 milliárd forint) elvételét a Demográfiai Tartalékalapból (FRD) azért, hogy fizetni tudja a folyó nyugdíjakat, a munkaügyi minisztérium szerdai lengyel sajtójelentések szerint közölte, enélkül nem volna miből kifizetni az esedékes nyugdíjakat.

MTI-Eco, 2011. augusztus 17. szerda, 12:44

Az idő sürget, mert a 4 milliárd zlotyra már szeptemberben szükség lesz. A szakszervezetek és a munkaadói szervezetek már hosszabb ideje tiltakoznak a kormány döntése ellen, szűklátókörűséggel és rablópolitikával vádolva a kabinetet.

A kormány már második éve nyúl ehhez az eszközhöz azért, hogy csökkentse a költségvetési dotációt, s már jelezte, jövőre is a tartalékalapból fedezi a nyugdíjak egy részét. Három év alatt így összesen 14,5 milliárd zloty (942,5 milliárd forint) kerül át az FRD-ből a társadalombiztosítási alaphoz (FUS), amely az idén mintegy 162 milliárd zlotyval (10,5 ezer milliárd forint) gazdálkodhat.

A tartalékalapot 1999-ben hozták létre a nyugdíjreform keretében azzal a céllal, hogy - tekintettel a lengyel társadalom elöregedésére - biztosítani lehessen a nyugdíjak kifizetését néhány évtized múlva is. Kezdetben az alapba befizetendő összeg a nyugdíjjárulék 0,1 százaléka volt, majd aránya az elképzelések szerint fokozatosan emelkedve elérte volna az 1 százalékot. Azonban egyetlen lengyel kormány sem tartotta magát ehhez a célkitűzéshez. Jelenleg a nyugdíjjárulék 0,35 százaléka kerül a Demográfiai Tartalékalapba.

2020 után a jelenlegi 40 évesek nyugdíjának kifizetésére az előrejelzések szerint évente 46 milliárd zloty (2,9 ezer milliárd forint) hiányozhat a nyugdíjkasszából, ami 2025-re elérheti az évi 63 milliárd zlotyt (4,1 ezer milliárd forint) is. A tartalékalapban lévő összeg - a 4 milliárd zloty kivétele után - az idén év végén várhatólag 14,25 milliárd zloty (926,2 milliárd forint) lesz.