A jelentésről szóló vitában Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős tagja elmondta, hogy mindenekelőtt az európai nyugdíjrendszereket feszítő - a várható élettartam és a nyugdíjkorhatár közötti egyre nagyobb távolságból adódó - egyensúlytalanságokat kell megszűntetni.

Tudomásul kell vennünk, hogy a folyamatban lévő reformok kockázatokat is hordoznak abból adódóan, hogy a reformok következtében a nyugdíjak egyre inkább a munkaerőpiac és a pénzpiacok hosszú távú fejlődésétől függenek majd. A biztos szerint ezért mindenekelőtt munkahelyeket kell teremteni és biztosítani kell a pénzügyi rendszerek stabilitását.

Az EP mostani jelentése az Európai Bizottságnak "A megfelelő, fenntartható és biztonságos európai nyugdíjrendszerek felé" címet viselő konzultációs dokumentumára (ún. zöld könyv) reagál.

A Bizottság napokon belül befejezi a konzultáció kiértékelését és annak eredményeire támaszkodva határozza meg a további konkrét lépéseket. Ezek közé tartozik az év második felében kiadandó "fehér könyv" előkészítése. Ez a dokumentum összegzi majd a tagállamok számára megfogalmazandó ajánlásokat és az uniós szintű jogalkotási kezdeményezéseket.