Romániában 300 ezer munkavállaló hiányzik a munkaerőpiacról - idézte a Maszol azt a tanulmányt, amelyet a KPMG tanácsadó cég, a Román Akadémia Gazdasági Kutatóintézetével közösen készített a munkáltatók Concordia nevű érdekvédelmi szervezetének a felkérésére.

A prognózisok a helyzet romlását vizionálják, 2023-ban állítólag már 540 ezer fős lesz a munkaerő-deficit.

Miközben azonban a cégvezetők panaszkodnak a súlyosbodó munkaerőhiány miatt, már a középkorúaknak is komoly kihívást jelent megfelelő állást találni. Egy nemzetközi felmérés szerint az európai munkavállalók 35 százaléka szenvedett már diszkriminációt az életkora miatt. Ez lényegesen magasabb a nemi- és a nemzetiségi/faji alapú diszkrimináció arányánál (25, illetve 17 százalék).

Aggizmus

A magyar nyelvben az angol ageism-ből származó ageizmus, illetve aggizmus terminust használjuk a jelenségre. A közelmúltban országos kampány indult az életkor szerinti munkaerőpiaci diszkrimináció ellen Angajez 45+ néven. A kampány célja, meggyőzni a munkáltatókat, hogy általában semmiféle összefüggés nincs egy jelentkező életkora és alkalmassága között.

A leggyakoribb ok, amiért a munkáltatók ódzkodnak az idősebbek alkalmazásától az, hogy attól tartanak, magasak a bérigényeik. A másik fő ok, hogy a 40 körüli embernek nehezebben alkalmazkodnak az új vállalati kultúrához. Ugyanakkor az építőiparban, a kereskedelemben, az ingatlankereskedésben és az autóértékesítésben értékelik a gazdag tapasztalattal rendelkező munkavállalókat.

A jelentkezők életkor miatti elutasítása sokkal inkább jellemző a kis- és középvállalatokra, mint a multikra, mondja Anca Zaharia, a HR Select munkaerő-közvetítő cég projektmenedzsere, hozzátéve: "Érezhető már a változás a piacon, szerintem néhány éven belül a 45 éven felüliek is keresettek lesznek".