A hazai szociális üdültetés végét jelzi, hogy a Népszava információi szerint idén összesen 6500 nyugdíjas kap támogatást az üdüléséhez az Erzsébet-program keretében. Tavaly még majdnem 60 ezer nyertes foglalt kedvezményesen szállást, 2018-ban pedig 43 ezer nyugdíjas és 9 ezer fogyatékossággal élő használhatta ki a lehetőséget.

Pontosan egy évvel ezelőtt a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) még határozottan cáfolta az óriási felháborodást kiváltó hírt, hogy ennek a két körnek megszűnik a szociális üdültetése. Az idei költségvetéshez benyújtott salátatörvényből egyértelműen kiderült: az Erzsébet-utalványok forgalmazása 2019 január elsejétől megszűnt, így az alapítványnak nincs bevétele, ezért megszűnik az a törvényi kötelezettsége is, hogy megszervezze ezeket a programokat.

A 2018-ban kibocsájtott utalványok után járó jutalékokat tavaly még erre tudták költeni, ősszel kiírták a pályázatokat, mára viszont már nincs elkölthető bevétele az alapítványnak. Ezen a csatornán keresztül megszűnik az idősek és fogyatékosok szociális üdültetése, de azt még senki nem mondta ki, hogy az alapítvány felszámolása is induljon el - mondta Palkovics Imre. A Munkástanácsok elnöke egy évtizede tagja az alapítvány kuratóriumának, s úgy tudja, már az üdülési program irodái sincsenek meg, az ingatlanok is belementek az idei pályázatokhoz szükséges keretbe.