Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 60 éven felüliek száma a jelenlegi 900 ezerről 2050-re 1,8 millióra nő Szlovákiában - idézte a pozsonyi Új Szó az OVB Allfinanz Slovensko pénzügyi tanácsadó társaság legfrissebb elemzését.

Míg jelenleg egy nyugdíjasra átlagosan 1,6 dolgozó jut, 2050-ben 0,8 lesz ez a mutató, ami hatalmas terhet ró majd az ország szociális ellátó rendszerére, a lakosság pénzügyeire és a bankrendszerre is.

Ha látványosan csökken az aktív lakosság aránya, visszaesik a hitelek volumene is, amit a bankok másutt lesznek kénytelenek fedezni, vagyis a banki díjak újabb növekedésére számíthatunk - nyilatkozta Marián Búlik, az OVB Allfinanz Slovensko pénzügyi elemzője. Emelett a lakáspiacon is csökkenhet a kereslet, ami a lakásárak esését hozza majd magával.

Ha a bankok fel akarnak készülni erre, akkor jóval óvatosabbnak kell lenniük a jelzáloghitelek fedezetéül szolgáló ingatlanokkal kapcsolatban, ami a hitelt felvevők által biztosított önrész növekedésén is meglátszik majd. Míg pár évvel ezelőtt a bankok az ingatlan értékének a 100 százalékára is nyújtottak hitelt, ma már a 80 százalék a standard, így az igénylőnek az ár 20 százalékát más forrásból kell előteremtenie. Ha folytatódik ez a trend, nem meglepetés az 50 százalékos értékhatár sem - tette hozzá a szakértő.