Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel kormány növelni akarja a nyugdíjakra fordított kiadásait - jelentette ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök a Business Insider Polska cikke szerint. Ennek szellemében idén kilencmilliárd zlotyt költöttek a nyugdíjak valorizációjára, mégpedig úgy, hogy a legszegényebb idősek jobban jártak, mint azok, akiknek magasabb a járandósága.

A másik fontos lépés a kormányfő szerint a nyáron bevezetett nyugdíjkiegészítés volt, amely 11 ezer zlotys (80 ezer forint) de facto 13. havi juttatással gazdagította az őszi parlamenti választások előtt a nyugdíjasokat. A harmadik a személyi jövedelem adó kulcsának 18-ról 17 százalékra csökkentése volt, ami azért segít az időseken, mert Lengyelországban az ő jövedelmük után is kell adót fizetni.

Közben a mezőgazdasági dolgozók azt követelik, hogy az esetükben szállítsák le a nyugdíjkorhatárt a nőknél 55, a férfiaknál 60 évre - jelentette a gazeta.pl. Kérésüket azzal indokolják, hogy szemben a többi szakmával, nekik folyamatosan készen kell állni a munkára, nem mehetnek nyáron szabadságra, és ismeretlenek nekik az olyan lehetőségek, mint például a nevelői szabadság. Ezt kompenzálná a korábbi visszavonulás lehetősége.