A nyugdíjbiztosítás, az egészségellátás és szociális ellátás intézménye mellé a kormány hosszú távú idősellátás és gondozási ellátás bevezetését tervezi, a törvény véglegesítéséhez azonban még szükség van a pénzügyminisztériummal való egyeztetésre - mondta a tárcavezető.

Az új ellátási rendszer felhasználói a jövőben eldönthetik, öregek otthonába költöznek vagy saját otthonaikban tartanak igényt a gondozásra, utóbbinál a rászorulók pénzügyi juttatásban részesülnek, illetve házi gondozót vehetnének igénybe. (Brutális szám a magyar nyugdíjakról.)

Ezen jogok biztosításához további 300 millió euróra van szükség - mondta. A költségek kétharmadát a nyugdíjpénztárak és a betegbiztosítók fedezik, a valamivel több mint 100 millió euró költséget pedig új illeték bevezetésével teremti meg a kormány: a jövedelmek után, annak nagyságától függően, 4 és 25 százalék közötti illetéket kell majd fizetni.

A tavaly készült egyik tanulmány szerint Szlovéniában az elkövetkező hét évben 20 százalékkal nő azok száma, akiknek szükségük lesz a fent említett gondozásra. 2016-ban a szlovén lakosság 19 százaléka volt idősebb 65 évnél és 4 százaléka töltötte be a 80 évet.

Az Eurostat demográfiára vonatkozó statisztikai előrejelzései szerint Szlovéniában 2030-ban a népesség negyede lesz idősebb 65 évnél, a különböző betegségek miatt, mint például az Alzheimer-kór, pedig közülük sokan nem lesznek képesek ellátni magukat és segítségre szorulnak majd.