Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nyugdíjasokból álló sorok alakutak ki az athéni bankfiókok előtt - jelentette a Guardian helyi tudósítója képekkel is illusztrálva a helyzetet. A helyi Kathimerini című lap arról számolt be, hogy néhány pénzintézet kinyitja egyes bankfiókjait azoknak az időseknek a kiszolgálására, akik nem tudnak bankkártyát használni az ATM-ekben. A sajtót délután négykor értesítik arról, melyek lesznek ezek a fiókok.

Természetesen ezekben sem vehetnek fel számlájukról 60 eurónál több készpénzt az emberek, miután ez a hét végén bevezetett tőkekorlátozások fő intézkedése. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök pénteki beszédében azt mondta, hogy a betétek biztonságban vannak, továbbá hogy nem lesz gond a bérek és a nyugdíjak kifizetésével. A nyugdíjasok azonban attól félnek, hogy nem jutnak hozzá járandóságukhoz.

Pánik

Az ország északi részén egyesek közülük elájultak sorban állás közben a tűző napon.A pánik átterjedt a szupermarketekre és a benzinkutakra. Az egyik kúthálózat vezetője elmondta, hogy üzemanyagtöltő állomásaik fele kifutott a benzinből és a gázolajból - részben a helyiek, részben a turisták kezdtek pánikszerű vásárlásokba.

Az áruházakban mindent vesznek az emberek válogatás nélkül. Ugyanakkor a cukor és a liszt a fő célpontjuk. A Guardian tudósítója úgy látja, hogy a bankbezárás váratlan bejelentése ostromállapot-hangulatba taszította a görögöket.

Egymilliárd euró

A szigorú tőkekorlátozásokat azért kellett bevezetni, mert miután az athéni kormány a hét végi népszavazás mellett döntött, majd az eurózó pénzügyminiszterei nem hosszabbították meg az érvényben lévő uniós segélyprogram kedden lejáró határidejét, az Európai Központi Bank csak szinten (89 milliárd eurón) tartotta a görög pénzügyi rendszert euróval ellátó ELA hitelkeretet.

Nincsenek ugyan információk arról, hogy a kereskedelmi bankok mennyit használtak el ebből, ám sajtóértesülések szerint a görögök egymilliárd eurót vettek fel a számlájukról szombaton, miután a kormány bejelentette, hogy népszavazást akar az EU és az IMF intézkedéscsomagjáról. Az ELA a múlt hét eleje óta áll ezen a szinten áll, miközben a tőkekivonás már csütörtökön felgyorsult, amikor kiderült, hogy a felek nem tudnak megegyezni a teendőkről.

Mi a tét?

Francois Hollande - csatlakozva más politikusokhoz és szakértőkhöz - azt mondta, hogy lát lehetőséget a megállapodásra Görögország és hitelezői között. A francia államfő kormányának rendkívüli ülése után szólalt meg. Hollande arra figyelmeztette a görögöket, hogy a népszavazással az euró megtartása vagy elvetése mellett döntenek - Ciprasz azt mondta pénteki beszédében, hogy a "nem" győzelme esetén kormánya jobb alkupozícióban folytathatná a tárgyalásokat a donorokkal.