Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ez a legbizarrabb vállalatértékesítés, amivel hosszú idő óta találkozom: nézzük-nézzük, hogy mit lehetne kezdeni a céggel, de eddig senki sem állt elő olyan javaslattal, aminek szemernyi értelme lenne - jellemezte az okos mobilokat gyártó BalckBerry haláltusáját Leo de Bever, az Alberta Investment befektetési cég vezérigazgatója. Az elmúlt napokban nőtt az esélye annak, hogy feldarabolják a vállalatot, miután a cég legnagyobb befektetője, a Fairfax Financial Holdings nehezen talál partnereket 4,7 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatának finanszírozásához.

A BlackBerry a brutálisan erős mobilpiaci verseny áldozata. Az egykor szebb napokat látott vállalat idén év elején bemutatott új telefonja is kudarcot vallott az Apple és a Samsung okos mobiljaival vívott harcban. A cégvezetés kilátástalannak látta a helyzetet, és a múlt hónapban jelezte, hogy nem lát más kiutat, mint a BlackBerry eladását. A Fairfax erre válaszul jelentkezett be vásárlónak. Konkrét szándéknyilatkozatát azonban csak november elejére készíti el, addig a mobilcég tanácsadói igyekeznek felhajtani más lehetséges vevőket is.

Kimazsoláznák

A keresgélés során megtalálták a technológiai ágazat több multiját, amelyek nem zárkóznak el az üzlet elől, ám a BlackBerry egésze nem érdekli őket. Az SAP például a Bloomberg értesülése szerint a BlackBerry vállalkozási üzletágának megszerzését mérlegeli - ez a részleg a cég telefonjait használó vállalatoknak nyújt szolgáltatásokat. A Cisco és a Samsung szintén kimazsolázná haldokló szektortársat.

Az értékes elemek között vannak - az említett vállalati divízión kívül, amely 0,55-1,1 milliárd dollárt érhet - a cég technológiai szabadalmai. Ezek értéke becslésektől függően érheti 1,6 milliárd dollárt vagy a 2-3 milliárdot is. A BlackBerry legnagyobb vagyona azonban készpénztartaléka, amely augusztus végén 2,6 milliárd dollár volt. A telefongyártást eladhatatlannak tartják, ezért nullára értékelik a szakértők.

Eközben a Fairfaxnak nem sikerült befektetőtársakat találnia. Az Alberta Investment Management Fund és a Canada Pension Plan, Kanada két legnagyobb nyugdíjalapja jelezte, hogy fontolgatják a csatlakozást az ajánlathoz, de nem kötelezték el magukat. A BlackBerry részvényei a feldarabolással kapcsolatos találgatások hatására kissé erősödtek, ám így is 32 százalékkal voltak év eleji értékük és 95 százalékkal 2008-ban elért csúcsuk alatt.