Nyugdíjasok segítenek az időjárás előrejelzésében

Az időjárási előrejelzések készítése szigorú tudományos munka, amelyhez elengedhetetlenek a pontos mérési adatok. Meglepő módon amatőrök, egy izgalmas hobbi megszállottai is segíthetnek abban, hogy a prognózisok a lehető legpontosabbak legyenek.
Komócsin Sándor, 2018. március 8. csütörtök, 18:45
Fotó: Pixabay

Vannak olyan nyugdíjasok, akik naphosszat pecáznak, mások, a jobb anyagi helyzetben lévők golfoznak - vezeti fel egy különös hobbit bemutató cikkét a wired.com. A francia Roland - vezetéknevét nem akarta elárulni - egy évtizede vonult vissza, és úgy döntött, hátra lévő életét egy új szórakozásnak, egy különös hobbinak, a rádiószondák vadászatának szenteli.

A rádiószondák fehér dobozok, amelyek a szélsebesség, a hőmérséklet, a páratartalom és más adatok mérésére szolgáló berendezéseket tartalmaznak. A segítségükkel gyűjtött információk adják a meteorológiai előrejelzések alapját. A dobozokat légballonokra erősítik, amelyek eljuttatják a mérőeszközöket a légkör magasabb szféráiba, ám 30 kilométer magasban (ez a háromszorosa az utasszállító repülőgépek repülési magasságának) kipukkannak.

Indul a vadászat

A fehér dobozok a bennük található értékes eszközökkel ezt követően ejtőernyő segítségével visszavitorláznak a földre. Ekkor kezdődik a rádióvadászok komoly hasznot hajtó szórakozása, hiszen a drága műszereket újra felhasználják a meteorológiai intézetek. Fogják az antennáikat és elindulnak felkutatni a fehér dobozokat, amelyek a háztetőktől kezdve a parkolókon át a tehénlegelőkig bárhol földet érhetnek.

Roland, akihez hasonlóan több százan hódolhatnak e különös hobbinak Európában, a Ballon Track nevű szoftver segítségét veszi igénybe, amely a ballonok kipukkadása helye és a széljárás segítségével megmutatja azt a körzetet, amelyben a visszatérő műszerpakkok lehetnek. A vadászat több mint hat órán át is eltarthat és olyan helyekre csábíthatja a rádióvadászt, ahova csak túrabakancsban juthat el.

Doboz az asztalon

A vadászat módszere nem ördöngösség: a vadász ráhangolja rádióvevőjét a műszerblokk bipjeire, amely a SondeMonitor komputeres program segítségével elvezeti a dobozokhoz. Roland beszámol egy esetről, amikor a "prédát" egy családi házban, a konyhaasztalon találta meg. A műszerkonténer a kertben landolt és a háziak bevitték a lakásba. Igencsak meglepődtek, hogy a rádióvadász képes halálos pontossággal behatárolni az eszköz helyét.

A MeteoSusse meteorológiai intézet, amely naponta két ballont bocsát fel, megengedte Vincent Levrat fotósnak, hogy az egyik dobozra GoPro kamerát erősítsen. Rolanddal együtt a földről követték a képét, amint vitorlázott lefelé, majd 60 kilométert autóztak a kamerás műszerblokkot hajszolva. Végül a szél egy tóba sodorta a dobozt, így csónakot kellett bérelniük, hogy lehalászhassák a felszínen úszó műszerkonténert. Ez volt az egyik legemlékezetesebb Roland 150 sikeres rádióvadászata közül.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2018.03.09 01:24

Érdekes... Egyébként én is több agyafúrt nyuggert ismerek, akik változatos módon egészítik ki a nyugdíjukat, az egyik virágot árul a temetőben - reggeltől estig ott van, keményen -, számlát persze nem ad, a másik garázsbérlet-díjat szed (többek között tőlem is), és valami lakószövetkezeti pozíciót is betölt, a harmadik - ez igazából egy nyugger házaspár - kocsmát üzemeltet egy távoli, Isten háta mögötti helyen, amiből már nem élnének meg, de a nyugdíjuk mellett jó kiegészítés, és, becsületükre legyen mondva, gyakorlatilag 24 órában nyitva vannak a hét minden napján, amit nem sok, vagy egyetlen fiatal se tud utánuk csinálni.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html