Nyugdíjforradalom indul a lengyeleknél

A lengyelországi nyugdíjreform egyik elemeként az özvegyi juttatás 20 évig járna vagy egy kisebb összeg életfogytig. Az idén bevezetett nyugdíjkedvezmény miatt egyszerre több mint félmillió lengyel vonul nyugdíjba.
Barabás Júlia, 2017. július 1. szombat, 10:31
Fotó: Pixabay

A lengyel kormány a nyugdíjkorhatár leszállításával már elkezdte nyugdíjreformot, amelynek jönnek az újabb lépései. Ezek egyike az úgynevezett házastársi nyugdíj, amelyben közösen veszik számba a házas felek megtakarításait - tudósított Gazeta Prawna.

Egyes szakértők forradalminak tartják ezt a változtatást, amely lehetővé teszi, hogy ha az egyik fél meghal, akkor a másik vagy 20 éven át kapjon özvegyi nyugdíjat vagy egy kisebb összeget élete végéig utaljanak neki. Ebből az alternatívából akkor kell választani, amikor a felek nyugdíjba mennek. (Magyarországon az özvegyi járadék a házastárs halála után egy éven át a házastárs nyugdíjának 60, egy év után a túlélő fél haláláig 30 százalék.)

A nyugdíjreform tervezete felveti a tőke örökösödésének lehetőségét is. Amennyiben az egyik házastárs meghalna, mielőtt eléri a nyugdíjkorhatárt, az addig összegyűlt nyugdíjalapjának fele a másik házastárs számlájára kerülne. Ennek köszönhetően magasabb összeget kapna, amikor nyugdíjba vonul. A tőke másik fele az örökösökre szállna.

A lengyelek a nyugdíjkorhatár leszállításának köszönhetően idén már korábban nyugdíjba mehetnek. Emiatt 550 ezerrel rekordot döntött a nyugdíjba vonulók száma.

(A lengyel munkaerőpiac helyzetéről itt olvashat.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.07.01 18:45

Isabella, alias hedviga, már csomagol is, költözik Lengyelországba...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.07.01 18:26

idiotak, roviden csak ennyi...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html