A lengyel kormány a nyugdíjkorhatár leszállításával már elkezdte nyugdíjreformot, amelynek jönnek az újabb lépései. Ezek egyike az úgynevezett házastársi nyugdíj, amelyben közösen veszik számba a házas felek megtakarításait - tudósított Gazeta Prawna.

Egyes szakértők forradalminak tartják ezt a változtatást, amely lehetővé teszi, hogy ha az egyik fél meghal, akkor a másik vagy 20 éven át kapjon özvegyi nyugdíjat vagy egy kisebb összeget élete végéig utaljanak neki. Ebből az alternatívából akkor kell választani, amikor a felek nyugdíjba mennek. (Magyarországon az özvegyi járadék a házastárs halála után egy éven át a házastárs nyugdíjának 60, egy év után a túlélő fél haláláig 30 százalék.)

A nyugdíjreform tervezete felveti a tőke örökösödésének lehetőségét is. Amennyiben az egyik házastárs meghalna, mielőtt eléri a nyugdíjkorhatárt, az addig összegyűlt nyugdíjalapjának fele a másik házastárs számlájára kerülne. Ennek köszönhetően magasabb összeget kapna, amikor nyugdíjba vonul. A tőke másik fele az örökösökre szállna.

A lengyelek a nyugdíjkorhatár leszállításának köszönhetően idén már korábban nyugdíjba mehetnek. Emiatt 550 ezerrel rekordot döntött a nyugdíjba vonulók száma.

(A lengyel munkaerőpiac helyzetéről itt olvashat.)