A Les Echos francia gazdasági napilap szerint Franck Riester kulturális miniszter és Laurent Pietraszewski, a nyugdíjreformért felelős államtitkár a Párizsi Operaház vezetőjének írt levelében azt javasolta, hogy a tervezett reformot csupán a 2020. január elseje után állományba vett táncosok esetében kezdik el alkalmazni. A levélben a táncosoknak szakmai átképzési tervet ajánlott színpadi karrierjük befejezésekor - olvasható a portál beszámolójában.

A hét elején viharos gyorsasággal terjedt el a közösségi médiában, amint a sztrájkoló táncosok a Párizsi Szimfonikus Zenekar kíséretében A hattyúk tava egyes jeleneteit eltáncolva tiltakoztak Emmanuel Macron elnöknek a kedvezményes nyugdíjukat érintő tervei ellen "A kultúra veszélyben van" feliratú molinók előtt.

A párizsi balettművészek nyugdíjkedvezményei a 17. századig nyúlnak vissza. Ezek egyike, hogy 42 éves korukban öregségi nyugdíjba vonulhatnak, két évtizeddel korábban, mint egy átlagos dolgozó. Nyugdíjkedvezményüket veszély fenyegeti, ha bevezetik a nyugdíjrendszer egységesítésre vonatkozó és annak igazságosabbá tételére hivatott reformot, amelynek értelmében a dolgozók 64 éves korukban mehetnek nyugdíjba, és kiegyensúlyozzák a nyugdíjköltségvetést.

A kormány levelet intézett a Comedie Francaise, a legjelentősebb francia színtársulat vezetéséhez is, amelynek tagjait, az operaház vezetésével együtt, tárgyalásokra hívott meg január elejére.

A sztrájk keretében mindkét társulat lemondta előadásait, csupán a balettelőadások elmaradása több mint nyolcmillió euró veszteséget okozott az operaház hét eleji közlése szerint.