A világ legnagyobb hitelminősítő csoportjának prognózisa szerint a magyar gazdaság - jóllehet alulteljesítő lesz a térségben - az idén kikerül a recesszióból. A Moody's az elemzésben kimutatta, hogy az általa vizsgált 15 közép- és kelet-európai gazdaság szuverén hitelképességi osztályzatainak mediánszintje "Baa3", vagyis a térség egészének kockázati besorolása középértéken számítva a befektetésre ajánlott kategóriában maradt - igaz, annak alsó szélén - a pénzügyi válság okozta jelentős hitelképességi erózió ellenére is.

A Moody's a 15 térségbeli gazdaság közül nyolcnak az államadós-osztályzatára stabil kilátást tart érvényben, a felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátások száma kettő, az osztályzatrontás kockázatát felidéző negatív kilátásoké öt. Ez utóbbiak között szerepel - Szlovákia, Szlovénia, Horvátország és Románia mellett - Magyarország is, amelynek szuverén adóskockázati besorolása "Ba1" a Moody's listáján, vagyis a befektetésre nem ajánlott kategóriában, egy fokozattal a térségi besorolási átlag alatt van.

A hitelminősítő keddi előrejelzése szerint a 15 ország közül az idén kilencben gyorsul a gazdasági növekedés, de az aktivitás így is "nyomott marad" a 2004-2008-as időszakban mért 5,6 százalékos éves térségi növekedési átlaghoz mérve. A Moody's az idei év egészére 1,9 százalékos átlagos GDP-növekedést vár a régióban a tavalyi évre becsült 0,7 százalékos bővülés után.

Kikerülhetünk a recesszióból

Az előrejelzés szerint a térség több országa is kikerül az idén a recesszióból, köztük Magyarország, Csehország és Horvátország. A hitelminősítő elemzői azzal számolnak, hogy 2013-ban a ház által vizsgált közép- és kelet-európai gazdaságok közül csak Szlovénia marad recesszióban, a szlovén bankrendszert sújtó válság hatásai miatt.

A Moody's keddi prognózisa szerint a magyar gazdaság a cég által 1,4 százalékosra becsült tavalyi GDP-visszaesés után az idén várhatóan 0,3 százalékkal növekszik.

Mások borúlátóbbak

Más nagy londoni házak ugyanakkor borúlátóbb, inkább stagnálást valószínűsítő előrejelzéseket tartanak érvényben a magyar gazdaság idei teljesítményére, és csak jövőre várják a növekedés beindulását. A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzőstábja a globális felzárkózó térség 2013-as kilátásairól összeállított új helyzetértékelésében úgy fogalmazott, hogy "nincs sok jó hír" az idei év növekedési kilátásai szempontjából Közép- és Kelet-Európa gazdaságaiban, Magyarországon és Csehországban például "semmilyen növekedés" nem várható 2013-ban. A Morgan Stanley londoni elemzői közölték, hogy Magyarországon az általuk 1,3 százalékosra becsült tavalyi visszaesés után az idei évre stagnálást várnak, 2014-re pedig 1,3 százalékos GDP-bővüléssel számolnak.

A Barclays felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó elemzői a vártnál rosszabb legutóbbi magyar ipari termelési adatokat kommentálva közölték: a 2012-re általuk várt 1,4 százalékos GDP-mínusz után 2013 egészében is alig 0,1 százalékos növekedéssel számolnak Magyarországon, azonban a legutóbbi aktivitási jelzőszámok alapján lefelé ható kockázatot látnak ezekre a prognózisaikra is.

Az alulteljesítők között maradunk

Magyarország a Moody's keddi térségi helyzetértékelése szerint is az alulteljesítők csoportjában lesz az idén a régión belül, Csehországgal, Horvátországgal, Szlovéniával és Boszniával együtt. A cég Törökországban várja az általa vizsgált térségben a legjobb teljesítményt, 3,8 százalékos növekedéssel.

Az átlagon belül kiemelkedő GDP-bővülést valószínűsítenek a Moody's elemzői a balti köztársaságokban is: a három gazdaságban a cég 3,0-3,5 százalék közötti növekedési ütemekre számít 2013 egészében.

A Moody's elemzői hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a térségre adott új prognózisaikra lefelé mutató kockázatok hatnak, és e kockázatok közül az első helyen az euróövezeti adósságválság intenzívebbé válásának lehetősége áll.

A cég megítélése szerint a térséget terhelő eseménykockázatokra a régió legtöbb gazdasága közepes vagy magas mértékben érzékeny; a magyar gazdaságot a Moody's ez utóbbi csoportba sorolta, Szlovéniával és Törökországgal együtt.