Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A múlt héten hivatalba lépett kormány gazdasági minisztere első sajtónyilatkozatában, a Corriere della Sera című napilapban vasárnap megjelent interjúban leszögezte, hogy a kormány elkötelezett az euróövezeti tagság fenntartása mellett, és a gazdasági növekedést beruházások, illetve strukturális reformok révén akarja ösztönözni.

Giovanni Tria elhatárolódott azoktól, a koalíciós pártok berkeiben elhangozott felhívásoktól, miszerint a kormány bocsásson ki minikötvényeket és ezekkel fizesse ki tartozásait az állammal kapcsolatban álló személyeknek és vállalatoknak - írta az MTI.

Az elképzelés szerint ezeknek az értékpapíroknak se hozama, se futamideje nem lenne, de lehetne velük például adót fizetni, állami benzinkútnál vásárolni, vonatjegyet venni, gyakorlatilag párhuzamos fizetőeszközzé válhatna. A piacok ezt a nagyon ellentmondásos intézkedést az euróövezetből való kiválás első lépéseként értelmeznék.

Lehetséges, hogy Tria kijelentései egy kicsit enyhébbnek és megnyugtatóbbnak tűntek, mint ahogy a piacok várták, és ez magyarázza a kötvényhozamok csökkenését, de a rövid lejáratú államkötvények piaca még mindig illikvid - mutatott rá Martin van Vliet, az ING elemzője.

A kétéves olasz államkötvények hozama 40 bázisponttal 1,27 százalékra, a tízéveseké pedig 20 bázisponttal 2,94 százalékra mérséklődött. A tízéves német és olasz államkötvények hozama közötti különbség a pénteki 268 bázispontról 247 bázispontra csökkent hétfő délelőtt.

A milánói tőzsde irányadó indexe, az FTSE MIB 2,19 százalékos pluszban, 21 825,50 ponton állt délután 1 órakor, eddigi napi maximumán 2,59 százalékos nyereséget mutatott. A nap nyerteseiként jelentősen emelkedett a bankok árfolyama: az UniCredit 5,04 százalékos, az Intesa Sanpaolo 4,54 százalékos, a Banco BPM 3,34 százalékos, az UBI Banca pedig 3,02 százalékos pluszban forgott.

Az euróövezet szétesésétől való félelmek csillapodása felfelé húzta az európai bankszektor egészét is, alindexük 2,2 százalékkal ugrott meg.

Fotó: Shutterstock