Nyugtatni próbálja a piacokat a japán jegybank

A Bank of Japan rendkívüli ülésén döntés született a bankhitelezési program kiterjesztéséről; elemzők szerint nagy volt a nyomás a japán jegybankon, hogy valamilyen lazítással elejét vegye a dollárral szemben 15 éves csúcson lévő jen további erősödésének.
Kasnyik Márton, 2010. augusztus 30. hétfő, 08:08
Fotó:

A Bank of Japan 10 ezer milliárd jennel 30 ezer milliárd jenre (276 millió euró) növelte bankhitelezési programjának méretét; a hétfőn bejelentett hiteltöbbletet hathetes lejárattal bocsátja a bankok rendelkezésére.

Elemzők azonban szkeptikusak, hogy a fiskális politika változtatása nélkül mennyire lehetnek sikeresek a monetáris akciók. Richard Jerram, a Macquarie Securities japán közgazdásza szerint a piacok már eleve számítottak ehhez hasonló lépésekre, ezért ez aligha fog gyengíteni a japán devizán.

Kyohai Morita, a Barclays Capital tokói közgazdásza szerint a monetáris politika önmagában nem képes a helyzet alapvető megváltoztatására, a kormánynak is növekedésbarát lépéseket kellene tennie.

A döntést követően mindenesetre rövid távon gyengült a jen (a dollárárfolyama 85,35 jenről 85,75-re emelkedett), a Nikkei 225 pedig 2,6 százalékot erősödött.

HOZZÁSZÓLÁSOK