Nyurgább lesz a kassza a britek kilépésével

A következő uniós költségvetési ciklusban 84 milliárd eurós hiánnyal kell számolni – - mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára az M1-en.
Rácz Gergő, 2019. október 18. péntek, 21:36
Fotó: Getty Images

Az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból való kilépése a következő hét évben várhatóan 84 milliárd euró hiányt jelent - mondta Halmai Péter.

Ezt részben a nagy elosztópolitikák kiadásainak csökkentésével, részben a befizetési terhek növelésével lehet ellensúlyozni.

A "nagy befizető" öt ország megmondta, hogy a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) 1 százalékánál nem akarnak többet adni. Miközben az Európai Bizottság a GNI 1,114 százalékát irányozta elő, az EU finn soros elnöksége pedig köztes megoldást javasolt.

A tizedszázalékok - amelyeken a vita megy - óriási összeget jelentenek a közös szakpolitikák, európai prioritások területén.

Halmai szerint az uniós pénzeket feltételekhez kötése nem abnormális, de világosan látható és teljesíthető feltételeknek kell szabni hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darquan, 2019.10.19 09:07

@na4: rendszertelenül szeded a piruláid, az.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.10.19 05:17

Kisebb szervezet, kisebb költségvetés. Mi a gond?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html