Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A második helyen Andrej Babis, az vegy- és élelmiszeripari Agrofert holding tulajdonosa, a harmadikon Radovan Vítek ingatlankereskedő áll 88, valamint 57 milliárd koronával (661 milliárd forint).

Mindhárom vállalkozó vagyona emelkedett tavaly óta: Kellerét akkor 255, Babisét 70, Vítekét pedig 51 milliárd koronára becsülte a Forbes.

A 70 leggazdagabb cseh állampolgár között az idén 11 újonc van. Vagyonuk együttes értéke 1039 milliárd korona, első ízben lépte át az 1000 milliárdos határt - írta az MTI.

Bár az Agrofert jelenleg formálisan két alap tulajdonában van, a nyereség azonban egyetlen emberé, Andrej Babisé, ezért őt továbbra is a milliárdosok között tarjuk számon - jegyezte meg a magazin Andrej Babissal kapcsolatban. Babisnak, aki májusig a cseh kormány első alelnöke és pénzügyminisztere volt, az összeférhetetlenségi törvény miatt kellett vagyonát úgynevezett megbízotti alapokba helyeznie. Az által vezetett ANO mozgalom jelenleg a legnépszerűbb politikai tömörülés Csehországban, és várható, hogy megnyeri a két hét múlva sorra kerülő képviselőházi választást, ami elnökének újra politikusi szerepet, ezúttal miniszterelnöki pozíciót hozhat.

Ezzel Kellner minden bizonnyal továbbra is a régió leggazdagabb embere. Csehország ugyanis a tavalyi, a 2017 eleji Forbes-listán hat dollármilliárdossal képviseltette magát. Akkor is Petr Kellner vezette a helyi listát 12,2 milliárd dollárra becsült vagyonával - ez a vagyon a 105. helyre volt elég globálisan.