Obama: 30 ezer újabb békefenntartót ajánlottak fel az ENSZ tagállamai

Az ENSZ több mint félszáz tagállama újabb mintegy 30 ezer katonát és rendőrt ajánlott fel a világszervezet békefenntartó küldetéseihez - jelentette be hétfőn New Yorkban Barack Obama amerikai elnök.
MTI, 2015. szeptember 29. kedd, 07:59
Fotó: Reuters

Obama a békefenntartás erősítéséről és modernizálásáról szóló magas szintű ENSZ-konferencián elnökölt. A felajánlás messze meghaladta az amerikai tisztségviselők által korábban megnevezett 10 ezres célszámot. Ugyanakkor az Egyesült Államok, amely a békefenntartó műveletek költségvetésének mintegy egy negyedét finanszírozza, kevesebb mint 100 rendőrrel és katonával járul hozzá a kéksapkás missziókhoz, és nincs jele annak, hogy nagyobb erőket kíván vezényelni a válságövezetekbe.

Az amerikai elnök közölte, hogy az Egyesült Államok megduplázza a világszervezet békefenntartó küldetéseiben részt vevő katonái és rendőrei számát, logisztikai támogatást ajánl fel az ENSZ-erőknek, beleértve a légi és a tengeri szállítást, kész repülőtereket és táborokat kiépíteni a kéksapkásoknak, valamint kiképzést és műszaki segítséget biztosítani számukra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

isabella, 2015.09.30 08:28

Az ENSZ-nek kellene lennie a világ legerősebb hadseregének, és a földön minden államnak egyenlő szavazati joga lehetne, és népszavazással dönthetnének csak minden országban. Csak ennyi kellene.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html