Obama: a klímacsúcs a legnagyobb esély a Földnek

Barack Obama amerikai elnök szerint a párizsi ENSZ-konferencián szombaton elfogadott, átfogó klímavédelmi a megállapodás jelenti "a legnagyobb esélyt arra, hogy megmentsék a Földet".
Inforádió, 2015. december 13. vasárnap, 10:48
Fotó: Reuters

A párizsi döntést követően a washingtoni Fehér Házban nyilatkozva Obama kijelentette, hogy mint minden szerződés, ez sem lehet tökéletes, a megvalósítás útja pedig nehéz és kihívásokkal teli, mégis fordulópontot jelenthet a káros éghajlatváltozás elleni nemzetközi fellépésben, és "megmutatja, hogy mi minden lehetséges, ha a világ összefog".

Az egyezmény szerinte hosszú távra teremti meg azokat a kereteket, amelyekre a nemzetközi közösségnek szüksége van a klímaválság megoldásához.

A megállapodást szombat este számos más vezető politikus is méltatta. Angela Merkel német kancellár például azt emelte ki, hogy az emberek milliárdjainak segíthet megfelelő életfeltételeket biztosítani a távolabbi jövőben is. Ő is hozzátette ugyanakkor, hogy még sok munka vár az érintett országokra a tényleges eredmények eléréséhez.

David Cameron brit miniszterelnök fogalmazása szerint Párizsban létfontosságú lépéseket tettek, amelyek révén "gyermekeink és unokáink is látni fogják, hogy ez a generáció megtette kötelességét a bolygó jövőjének biztosítása érdekében".

A klímakonferenciának otthont adó Franciaország köztársasági elnöke, Francois Hollande világossá tette, hogy a megállapodás csak a kezdetét jelenti az éghajlatváltozás elleni küzdelem új szakaszának. Arra szólította fel az országokat, hogy próbálják meg nemzeti vállalásaikat a megállapodásban szereplőnél is korábban felülvizsgálni és teljesítésüket elkezdeni.

Az európai uniós központi intézmények vezetői történelminek nevezték az egyezményt. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt tartotta a legfontosabbnak, hogy a világ egységet mutatott a klímaváltozás elleni küzdelemben. Szerinte ez az utolsó lehetőség arra, hogy a jövendő generációk számára "stabilabb világot, egészségesebb bolygót, tisztességesebb társadalmakat és virágzóbb gazdaságokat" hagyjanak hátra.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke leszögezte, hogy kemény munkával biztosítani kell a megállapodás gyakorlatba átültetését és finanszírozását is.

Donald Tusk, az uniós tagországok állam- és kormányfői tanácsának elnöke a megállapodást méltatva dicsérte a klímakonferenciát rendező Franciaország vezetését is annak eléréséért.

Az üzleti világ képviselői, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank vezetői is üdvözölték a megállapodást, és a szükséges anyagi források előteremtésére szólítottak fel. Egyes nyilatkozók hangoztatták azt is, hogy a fejlett országok pénzügyi felajánlásai várhatóan a sokszorosukat fogják megmozgatni "klímabarát" technológiai befektetésekre.

Környezetvédelmi szervezetek illetékesei azt emelték ki, hogy a megállapodás jó irányba mutat, és több területen világosabbá teszi a klímaváltozás elleni fellépés kereteit. Felhívták azonban a figyelmet arra, hogy el kell érni a megállapodás teljes körű végrehajtását is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2015.12.13 13:58

@megalodon: Ha a hulye primitiv emberek nem irtjak ki egymast, majd megteszi a termeszet :)

Egy dolog biztosnak latszik: ha a fold akkor is itt lesz, amikor mi mar nem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2015.12.13 13:39

Ez még édeskevés... néhány érdekes szám a co2 koncentrációról.
Jégkorszakban 200 ppm, az ipari forradalom alatt és az elötte lévő 400.000 évben átlagosan 260-280 ppm.. 35 millió éve olyan 6-700 ppm...

és ami a lényeg, 600-720 ppm közötti koncentrációnál indult meg a sarki jégképződés kb 35-40 millió éve azaz ez fordítva is igaz, ha elérjük akkor leolvad a teljes fagyasztó és minimum 100 méteres tengerszint emelkedés lesz belőle (pár ezer év persze kell neki, de 1-2 méter még ebben az évszázadban is belefér)...

Szóval most tartunk 400 ppm nél átlagosan és évi 2,25 ppm az átlagos növekedés, az éves co2 kibocsájtás most a duplája mint a 70 es években...

az igazi gond az az, hogy a nagy leolvadás öngerjesztő folyamatként indult be azaz a tundra és a tengerfenéken a metánjég kilovadása miatt a metánkoncentráció 3x az elmúlt pár száz évinek, ezenkivül a fehér fényt visszaverő jég és hó fényelnyelő sötétkék tengerré alakul át ami szintén öngerjesztő folyamat stb stb... vagyis az nagyon kérdéses, hogy akár egy masszív co2 kibocsájtás csökkenés egyáltalán megállítja ezt a folyamatot vagy már tök mindegy és akkor jön a nagy ürgeöntés mert az emberiség fele a tengerszint feletti 1 méteres sávban él , tedd még hozzá azt hogy 8-9 milliárd ember lesz a földön 2050 ben és ráadásul mind magas életszinvonalon akar majd élni vagyis az 1,2 milliárd kínai kb. úgy mint ahogy az Usa.-ban !!!

és akkor még csak 1 problémáját vesézgettük ki az emberiség fenntarthatatlan növekedési problematikájának... szóval addig élj amíg el nem visz a nagy cunami !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html