BUX

Obama: a megállapodás nem feledteti az iráni fenyegetéseket

A Teherán és a nagyhatalmak közötti nukleáris megállapodás jelentős előrelépés, de nem feledteti az iráni fenyegetések miatti aggodalmakat - mondta a Fehér Ház tájékoztatása szerint Barack Obama az izraeli kormányfőnek.

Inforádió, 2015. április 3. péntek, 08:06

Az amerikai elnök Benjámin Netanjahuval csütörtök este folytatott telefonbeszélgetés során úgy fogalmazott, hogy lausanne-i egyezség elvezethet az iszlám köztársaság atomprogramjáról szóló tartós megoldáshoz, amely minden utat elzár majd az iszlám köztársaság elől, hogy nukleáris fegyverhez jusson, mindazonáltal nem csökkenti az azzal kapcsolatos aggodalmakat, hogy Irán támogatja a terrorizmust és fenyegeti Izraelt - közölte a Fehér Ház.

Jeruzsálemi tájékoztatás szerint az izraeli miniszterelnök azt mondta, erősen ellenzi a csütörtökön létrejött megállapodást, és úgy vélekedett, hogy ha ez alapján születik meg a végső egyezség, az Izrael létét fogja fenyegetni. Netanjahu szerint a megállapodás legitimálja az iráni nukleáris programot és csak növeli Teherán agresszióját. Az izraeli kormányfő szorgalmazta, hogy a nemzetközi közösség fokozza az Iránra gyakorolt nyomást, hogy sikerüljön jobb megállapodást elérni. Teherán, valamint a hatok - az ENSZ Biztonsági Tanács öt állandó tagja és Németország - egyhetes intenzív tárgyalások után jutott keretmegállapodásra Irán atomprogramjának korlátozásáról és nemzetközi ellenőrzéséről. Egyebek mellett abban állapodtak meg, hogy Irán a következő tizenöt évben nem épít egyetlen olyan új létesítményt sem, amely alkalmas urándúsításra, valamint ugyanezen időszakra felhagy az urán 3,67 százalékosnál magasabb szintre való dúsításával. Jelenlegi 19 ezer urándúsító centrifugája közül mindössze 5060-at használna, a többit egy Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) által ellenőrzött raktárban helyeznék el. Az egyezményt a tervek szerint június 30-ig végleges formába öntik. Ha minden illetékes szinten elfogadják, fokozatosan megszüntetik az Irán ellen hozott nemzetközi szankciókat, amelyek rendkívül erősen sújtják az ország gazdaságát.