Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Joe Biden alelnöknek formálisan nem lenne szüksége arra, hogy főnöke, Barack Obama elnök áldását adja elnökjelölt-aspiránsi ambícióira. A Demokrata Párton belüli versenyre azonban minden bizonnyal jelentős hatással lehet a hivatalban lévő államfő döntése, illetve stábjának segítsége. Obama és Biden az elnök kéthetes szabadságát követően, hétfőn, négyszemközt együtt ebédelt a Fehér Házban, ahol a sajtóhírek szerint szóba került az elnökjelöltség is, az Obama pedig "áldását adta", hogy az alelnöke 1998 és 2008 után harmadszor is versenybe szálljon a jelöltségért. A 72 éves politikus várhatóan napokon-heteken belül bejelenti döntését.

Sokatmondó azonban az a sajtóhír, miszerint hétfő este az elnök két bizalmas tanácsadójával, Anita Dunnal és Bob Bauerrel folytatott megbeszélést washingtoni rezidenciáján. Szombat este pedig titokban tárgyalt Elizabeth Warren szenátorral, a demokraták balszárnyának vezéregyéniségével. A Fehér Ház szóvivője, Josh Earnest hétfői sajtótájékoztatóján kitérő választ adott arra az újságírói kérdésre, vajon Obama a párton belüli kampányban mostani alelnöke mellett áll-e ki, vagy korábbi külügyminiszterét, Hillary Clintont támogatja-e majd.

"Úgy gondolom, a leginkább mindenki arra kíváncsi, milyen döntést hoz az alelnök. Ahogy az elnök korábban már jelezte, a politikában valaha is meghozott legbölcsebb döntésének tartja, hogy hét éve Bident vette maga mellé alelnök-jelöltnek" - mondta a szóvivő, az újabb kérdésekre úgy reagálva, hogy Obama Clinton asszonyra "nagyrabecsüléssel, tisztelettel és csodálattal" tekint. A Politico című lap arra emlékeztet, Biden indulása jelentősen átrendezheti az erőviszonyokat a Demokrata párton belül, eddig ugyanis a bennfentesek úgy vélték, a volt külügyminiszter lesz az Obamai örökség továbbvivője. Clinton asszony az elmúlt napok eseményeire reagálva idő előtt visszatért a kampányba nyári szabadságáról.

"Az ok egyszerű, ideges. Bajban van. Az e-mail botrány és a csökkenő népszerűsége miatt. A támogatottsága pedig egyértelműen visszaesett" - mondta a Fox News adásában Doug Schoen, demokrata politikai stratéga, Bill Clinton elnök korábbi munkatársa. Egy múlt héten közzétett közvélemény-kutatás szerint Joe Biden indulását az amerikai elnökjelöltségért a demokraták 53 százaléka támogatná, és mellette állna ki Hillary Clinton támogatóinak fele is.