Obama: belátható közelségben a megegyezés

Még az újév előtt elérhető a várva-várt alku az amerikai költségvetés kiigazításáról az elnök szavai szerint. A megállapodás elsősorban a január elsején automatikusan életbe lépendő kiadáscsökkentési tételek terén mutatkozó nézetkülönbségek miatt késik.
NAPI, 2012. december 31. hétfő, 19:59
Fotó: Napi.hu

Belátható közelségbe került a megegyezés - fogalmazott Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok elnöke a költségvetési egyeztető tárgyalások kapcsán a Marketwatch tudósítása szerint. Obama ugyanakkor elismerte, a szükséges kiadáscsökkentési intézkedésekről még mindig tárgyalnak. Az elnök szerint az alku elmaradása esetén hatályba lépő automatikus kiadácsökkentési lépések túlságosan durvák; az tulajdonképpen "fejszét alkalmaz szike helyett" - fogalmazott.

Az elnök hétfői beszéde szerint a lehetséges alku kiterjeszti a munkanélküliek támogatását, és csak a leggazdagabbak adóját emelné. A szimpatinzások előtt tartott beszédben Barack Obama úgy fogalmazott, a megállapodás kiterjesztené a népszerű jövedelempótló támogatásokat, így azok főiskolai oktatásra és a tiszta energiaforrások dotálására is felhasználhatók lennének.

HOZZÁSZÓLÁSOK