Obama előtt az amerikai adókompromisszum

Az amerikai kongresszus képviselőházában nagy többséget kapott a szenátusban már elfogadott, és Barack Obama elnök által támogatásáról biztosított 858 milliárd dolláros adókompromisszum; csökkennek a közepes keresetűek adóterhei, ám közben – a republikánusok követeléseinek megfelelően – továbbra is megmarad a leggazdagabb amerikaiak adócsökkentése.
Kasnyik Márton, 2010. december 17. péntek, 10:52
Fotó:

A képviselőházban 277-148 arányban ment át a Bush-féle adócsökkentések meghosszabbításáról, a munkanélküli segélyek 13 havi kiterjesztéséről, és az 5 millió dollárnál nagyobb értékű ingatlan adóztatásáról szóló kompromisszum.

A szenátusban 81-19 arányban átment törvény összesen 858 milliárd dollárról rendelkezik; elsősorban a demokraták liberálisabb (baloldali) szárnya ellenezte a megállapodást, a leggazdagabbaknak szóló adócsökkentések miatt.

Ha nem fogadják el a kompromisszumot, akkor mind amerikai adóterhei megugrottak volna a következő évtől, ami - mivel az amerikai fogyasztás a világgazdaság legfontosabb motorja - a globális gazdaságra is óriási hatást gyakorolt volna.

A tízéves lejáratú amerikai államkötvények hozama ugyanakkor 2,94 százalékról 3,51 százalékra ment fel a megállapodás nyilvánosságra kerülését követően, nem kis részben az adócsökkentések deficitre gyakorolt hatása miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK