Obama szombati rádiós üzenetével visszatért a közvetlenül a Deepwater Horizon felrobbanása előtt, 2010 márciusában meghirdetett irányvonalához. Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a jövőbeni kutatások és fúrások elvégzéséhez a cégeknek meg kell felelniük a katasztrófa után megszigorított biztonsági feltételeknek.

A tavalyi könyezeti katasztrófa után úgy tűnt, hogy jó ideig leállítják a további feltárásokat, ám a kongresszus republikánus honatyái és az olajipar vezetői a gallononként 4 dollárosra (literenként mintegy 201 forintosra) emelkedett, Amerikában igen magasnak tekintett benzinárak miatt erős nyomást gyakoroltak Washingtonra. Azt állították, hogy a kormányzat nem tesz meg mindent a belföldi kitermelés növelése érdekében.

A republikánus többségű képviselőház egyetlen hét leforgása alatt három olyan törvénytervezetet szavazott meg, amellyel arra késztette a kormányzatot, hogy újabb, a tengeri alapzat olajkészleteinek feltárására szóló koncessziókat kössön, miközben korlátozták annak lehetőségét, hogy az olajkitermelés bővítésének ellenzői környezetvédelmi érvekkel akadályozzák a további terjeszkedést.

Az Obama-kormány ugyanakkor felül fogja vizsgálni a már megkötött bérleti szerződéseket, mert az olajtársaságok panaszai ellenére a szárazföldi koncesszióknak a 70, a tengeri alapzatra kiadottakénak pedig az 50 százaléka "inaktív" - írta a The Washington Post.