BUX
38236

Obama elutasította a képviselőház költségvetés-tervezetét

Barack Obama amerikai elnök kedden elutasította a republikánus többségű képviselőház frissen előterjesztett büdzséjavaslatát, amely 10 év alatt 5500 milliárd dollárral csökkentené a kormányzati kiadásokat.

Inforádió, 2015. március 17. kedd, 20:17

A törvényhozás átalakítaná az idősek egészségügyi ellátását biztosító Medicare- és az ugyanezt a feladatot a szegények esetében ellátó Medicaid-rendszert, valamint megkurtítaná a szociális háló és más jogosultsági intézményének kiadásait. A képviselőház visszavonná a Pentagon kiadásainak az elmúlt években bevezetett automatikus csökkentését, ám ezt a Fehér Ház csak más költségvetési tételek egyidejű növelése mellett támogatná.

"Ez nem egy olyan költségvetés, amely a jövőt tükrözné. Ez nem egy olyan költségvetés, amely kifejezné a növekedést. Ez nem egy olyan költségvetés, amely biztosítaná a középosztálybeli családok számára a biztonság fenntartásának képességét" - hangoztatta az elnök a Fehér Házban nyilatkozva. Barack Obama a katonai kiadások mellett a közoktatásra, az infrastruktúrára és a kutatásra fordítandó összegek növelését is sürgette, mert ez szerinte szükséges egyebek között a növekedéshez, munkahelyteremtéshez.