A megbeszélést csütörtökön tartották, három nappal az Európai Unió vasárnapra tervezett csúcsértekezlete előtt.

A Fehér Ház közleményében hangsúlyozta, Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök teljes tudatában van annak, hogy sürgősen meg kell oldani az euróövezeti problémákat, s szorgalmasan munkálkodnak egy olyan átfogó megoldás kidolgozásán, amely megbirkózik a feladattal és politikailag is fenntartható.

Obama a közlemény szerint reményét fejezte ki, hogy megszületik a megoldás november 3-4-ig, amikor a Húszak (G20) országcsoport vezetői Franciaországban találkoznak.

A vasárnapi EU-csúcson a többi között az euróövezeti támogatási alap, az EFSF alkalmazásáról, illetve lehető leghatékonyabb felhasználásáról kívánnak megállapodni.

Az Egyesült Államokat egyre inkább aggasztja, hogy az euróövezeti válság alááshatja az amerikai gazdaság talpra állását. Ezt a véleményt erősítette meg az amerikai jegybank elnöke, Ben Bernanke is amerikai törvényhozókkal csütörtökön folytatott megbeszélésén, hangsúlyozva, hogy a görög adósságválság valóban hatással van a nehézségekkel bajlódó amerikai gazdaságra.