Obama figyelmeztette Putyint

Barack Obama amerikai elnök sürgette orosz kollégáját, Vlagyimir Putyint, hogy támogassa a békét Ukrajnában, és hogy tegyen lépéseket a feszültség csökkentése érdekében, mert ellenkező esetben "további költségekkel" kell majd szembenéznie - közölte hétfőn a Fehér Ház.
MTI, 2014. június 23. hétfő, 20:55
Fotó: Reuters

"Az elnök beszélt Putyin elnökkel és még egyszer sürgette, hogy a békét támogassa ahelyett, hogy lehetővé teszi a fegyverek és hadianyagok átjutását a határon és hogy továbbra is támogatja azokat a militánsokat és szakadárokat, akik tovább destabilizálják a helyzetet Ukrajnában" - hangoztatta Josh Earnest, az amerikai elnök hivatalnak szóvivője. "Oroszországnak további költségekkel kell szembenéznie, ha nem látunk konkrét lépéseket a helyzet csillapítása érdekében" - tette hozzá Earnest.

A múlt héten az amerikai kormány több ukrajnai szakadárral és krími vezetővel bővítette a szankciókkal sújtott személyek listáját és kijelentette, hogy orosz csapatösszevonás folyik a két ország határán, miközben az oroszokhoz húzó szakadár fegyveresek hadfelszereléshez jutottak. Egy magas rangú amerikai tisztségviselő kijelentette, hogy Oroszországnak sebészi pontosságú szankciókkal kell szembenéznie, ha továbbra is Ukrajna destabilizálására törekszik.

Earnest szerint Obama sürgette, hogy Putyin vesse be a személyes befolyását a béke és a stabilitás elérése érdekében Kelet-Ukrajnában. Ezek a lépések magukba foglalnák a fegyverszállítások leállítását is.

A Kreml sajtószolgálatának közleménye szerint Putyin orosz elnök az amerikai kollégájával folytatott hétfői telefonbeszélgetés során azt hangsúlyozta, hogy a délkelet-ukrajnai helyzet normalizálásához elsődleges fontosságú a harci cselekmények tényleges beszüntetése és a közvetlen béketárgyalások megkezdése a szemben álló felek között.

Az orosz tájékoztatás értelmében Putyin és Obama részletesen megvitatta a súlyos ukrajnai belpolitikai válság különböző aspektusait, a helyzet rendezésének - ezen belül Petro Porosenko ukrán elnök béketerve megvalósításának - kilátásait. A két vezető egyetértett a humanitárius kérdések haladéktalan rendezésének fontosságában is, beleértve a sürgős segítségnyújtást a békés lakosság számára.

HOZZÁSZÓLÁSOK