Obama gazdasági válságstábot alakított

Barack Obama amerikai elnök pénteken gazdasági válságstábot alakított Paul Volckernek, a jegybank szerepét betöltő Fed egykori nagy tekintélyű elnökének vezetésével.
NAPI Online, 2009. február 6. péntek, 19:12
Fotó:

A vezető üzletemberekből, akadémikusokból és szakszervezeti vezetőkből álló 16 tagú szakértői testület fő feladata az lesz, hogy tanácsokkal lássa el Obamát a gazdasági válságból való kilábalás módjáról, a pénzügyi rendszer meggyógyításának módozatairól.

A 81 éves Paul Volcker 1979-től 1987-ig, Carter és Reagan elnöksége alatt vezette a szövetségi tartalékbank-rendszert (Fed), infláció elleni intézkedéseivel szerzett hírnevet. Szigorú monetáris politikája sikeresnek bizonyult, letörte a kétszámjegyű inflációt, de éles bírálatok érték, amiért a siker ára súlyos recesszió volt.

Obama új, úgynevezett gazdasági felépülési tanácsadó testületét annak a külföldi hírszerzési tanácsadó irodának a mintája alapján alakította meg, amelyet Dwight D. Eisenhower elnök hozott létre 1956-ban, a hidegháború idején.

A válságstáb tagjai között van Robert Wolf, az UBS Group Americas bankcsoport elnök-vezérigazgatója, Jim Owens, a Caterpillar vállalat vezetője, továbbá Penny Pritzker, a Pritzker Realty ingatlanfejlesztési csoport alapító-elnöke és Laura D'Andrea Tyson, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem professzora, aki a Clinton-kormányt is gazdasági tanácsadóként segítette. Obama republikánus kötődésű szakértőket is beválogatott a csapatba, mások mellett William Donaldsont, aki George W. Bush elnöksége idején vezette a tőzsdefelügyeletet, valamint Martin Feldstein harvardi közgazdászt, Reagan elnök egykori tanácsadóját.

HOZZÁSZÓLÁSOK